Belajar customize social share buttons Blogger.


Social share button ni selalunya wujud sebagai default widget bila install template. Biasanya ada kat bawah entri. Dulu ada versi biasa. Sekarang macam-macam design ada.

Kegunaan social share button ni adalah untuk mudahkan pembaca share atau kongsi entri yang dirasakan perlu. Dah nama pun 'social share' kan? Harus lah kena kongsi. Sharing is caring.

Masa aku install template aku ni tak lama dulu, aku hide kewujudan social share buttons ni. Sebab yang default punya tak cantik. Nampak macam nerd gitu dengan wanrna yang skema.

Jadi, dengan sedikit masa terluang, aku cuba ubah aka customize social share buttons ni supaya design tu lebih kena dengan tema blog aku.

Tadaa!

Setelah bertungkus-lumus tambah buang coding, akhirnya aku berjaya jadikan social share buttons ni simple dan follow tema blog aku.

Tanpa social share buttons.

Selepas tambah social share buttons (original).

Selepas tambah coding.

Selepas edit coding. Siap!

Mulanya, aku nak biarkan je tulisan 'Facebook', 'Twitter' dan 'Pinterest' tu ada kat situ. Tapi bila aku view guna phone, jadi macam berserabut sikit. In the end, aku buang tulisan-tulisan tu dan tinggal icon-icon je kat situ. Simple is better bak kata pepatah. Eh, betul ke?

Aku takde lah pandai sangat bab coding website macam ni tapi sebab masa belajar dulu tiap-tiap hari belajar coding mesin, maka mata aku boleh adept bila nampak code yang pelik-pelik. Lagi satu, semua tutorial dah ada kat Internet. Cuma perlukan sedikit kerajinan untuk follow. 😆

Post a Comment

4 Comments

  1. Yeah!! Nampak nampak.. kemas je bila guna icon je

    ReplyDelete
  2. Yes.. simple lagi menarik sebenarnya.. Tambah kalau view pakai telefon.. Jadi kemas sikit..

    ReplyDelete