What's up?

  • run

    HOME

Choki Choki Doraemon. Jom kumpul pelekat AR.


Siapa tak kenal Choki Choki kan? Jajan lejen sepanjang zaman. Dulu ada perisa coklat je. Sekarang ada dua lagi perisa iaitu chocomilk (coklat + susu) dan chococashew (coklat + kacang). Bila makan Choki Choki ni, jarang sangat nak sapu kat roti. Selalunya makan ratah macam tu je.

Paling best, Choki Choki jaman now ni suka bagi mainan percuma dalam setiap pek. Tak lama dulu siap ada Transformers, Barbie, My Little Pony, Justice League, Hot Wheels, Boboiboy dan Pokémon. Terbaru, disertakan sekali dengan mainan sticker Doraemon. Comel pulak bila tengok karakter Doraemon. Tapi ni bukan sebarangan sticker. Sticker ni boleh hidup tau.


Sebenarnya teknologi augumented reality aka realiti terimbuh (AR) digunakan. Macam mana nak bagi hidup? Caranya kena lah install apps Choki Choki kat dalam phone. Lepas dah bukak, scan je gambar karakter Doraemon tu. Nanti akan timbul karakter Doraemon dalam bentuk 3D.



Ada jugak sticker Side Character dan Gadget yang berguna bila nak main kutip dorayaki nanti. Game ni simple je. Takde lah macam level Temple Run, Subway Surfers atau Survival Run with Bear Grylls yang ada banyak misi yang nak kena setel. Game Dorameon ni just main makan dorayaki untuk kumpul point.


Katanya ada beratus sticker. Aku baru beli dua paket. Setiap paket kecik ni ada dua sticker. Beli sebab nak cuba main je sebenarnya. Rupanya best pulak main sambil isi masa terluang. Nampaknya kena beli lagi lah lepas ni. Alang-alang Choki Choki buat promo Doraemon ni, baik kumpul siap-siap.

Blog loading? Salah pilih template ke?


Masalah loading memanjang vs Blogger memang tak dapat lari. Asyik nak melekat berdua macam belangkas. Macam-macam tips dan tutorial yang aku baca tapi adakah semua tu betul-betul dapat selesaikan masalah loading ni?

1. Widget tambahan bukan milik Blogger.

Setiap bloggers ada template tersendiri yang diorang guna. Dan setiap template tu diletakkan beberapa widget (kebanyakannya sidebar) bagi memudahkan audiens cari info penting dan dalam masa sama, dapat buatkan sesebuah blog tu lebih user-friendly dan berinformasi. Contohnya macam widget Recent Posts dan Popular Posts.


Maksudnya kat sini, kebanyakan bloggers tak guna template tu 100% asli. Mesti ada nak letak something atau touch up supaya blog lebih menarik. Kalau widget yang diletakkan merupakan milik Blogger, selalunya takde masalah. Tapi kalau 3rd-party developers yang buat, akan jadi masalah. Sebab? Bloggers atau Google sekarang ni kalau diorang update apa-apa dalam sistem, takde nya nak bagitau kita. Even developers pun tak tahu perubahan tu.


Bila jadi macam ni, akan bagi kesan pada widget yang 3rd-party developers buat. Contohnya Blogger guna domain baru untuk simpan gambar (https://blogger.googleusercontent.com) daripada domain asal. Perubahan ni secara langsung beri kesan kepada widget 3rd-party developers yang memerlukan thumbnail gambar untuk muncul. Jadinya kat sini, untuk elakkan blog dari loading terlalu lama, elakkan guna widget 3rd-party developers melainkan kita tahu cara untuk fix code widget tu bila ada masalah.

2. Kelajuan internet.

Yang ni satu hal. Pernah jadi kat aku. Aku pakai dua nombor phone dan langgan dua data. Satu data elok je bukak blog. Tapi satu lagi tak dapat bukak. Puas duk refresh. Rupanya baru perasan. Line internet tak sama laju. Walaupun sepatutnya kelajuan yang sama macam diiklankan tapi setiap lokasi tak sama.


Ada beberapa ketika jugak sesetengah telco tengah buat maintenance. Waktu kita nak berblogging, waktu tu lah diorang sibuk nak upgrade sistem. Yang ni lah yang akan kacau experience kita untuk berblogging tanpa kita sedar.

3. Template tak salah tapi...

Usah gelabah untuk tukar template kalau ada masalah macam ni. Tapi cara paling efektif adalah tukar template. Sebab? Mungkin template lama yang kita pakai tu terlalu banyak HTML, CSS dan JavaScript yang tak updated. 3 serangkai ni lah yang mainkan peranan penting dalam sesebuah website.


HTML boleh diibaratkan tulang belakang sesebuah website. Takde HTML, tak hidup lah website. CSS pulak macam baju dan seluar website. Kita boleh hidup tanpa pakai baju dan seluar tapi agak janggal kan? JavaScript aka JS ni tak semestinya ada dalam website. JS ni berperanan nak jadikan sesuatu website tu lebih interaktif. Contohnya widget Scroll to Top. Widget ni bila kita klik, page akan dibawak dari bawah ke atas.

Mungkin kita tak perasan ada banyak JS yang tak updated dalam template yang kita pakai sekarang. Kalau tukar yang baru pun, masalah tak semestinya selesai. Atas nasib. Kalau kita pandai bab coding, tak jadi masalah. Tapi kalau tak tahu, agak susah sebab nanti bila masalah sama berulang, part lain akan dipersalahkan.

4. Blog responsif vs loading.

Blog responsif vs loading takde kaitan sama ada secara langsung atau tak langsung. Responsif hanya digunakan bila saiz skrin berubah. Contohnya bila kita bukak blog guna tablet, saiz blog jadi lain. Dan bila kita bukak blog guna phone, saiz pun akan berubah jadi lain.


Kalau nak cari template untuk elakkan blog loading, tak perlu tengok sama ada template tu responsif ke tak. Responsif ni cuma bonus bagi blog tu. Kalau blog responsif, maka mana-mana audiens yang baca blog kita akan jadi seronok dan memudahkan diorang baca tanpa gangguan.

Sesetengah blog masih lagi tak guna pakai kelebihan responsif ni. Macam blog aku yang tak responsif. Tapi tak bermakna blog aku ada masalah untuk dibaca dsb. Macam aku bagitau, responsif adalah bonus. Yang mana dapat memudahkan pembaca untuk membaca dengan lebih selesa.

5. Widget Top Commentator bermasalah.

Mana-mana blog yang aku singgah yang ada widget Top Commentator ni kat muka depan blog diorang, mesti blog tu akan ambil masa untuk fully-loaded. Ambil masa yang agak lama untuk loading.


Aku memang perasan benda ni dari awal masa mula-mula lekat widget tu kat sidebar. Purata untuk blog aku munculkan widget tu adalah selama 30 saat. Tu pun aku dah set komen kepada 30 hari terakihir. Kalau owner blog tak set bilangan hari, agak-agak berapa lama masa diambil untuk blog fully-loaded?

Tapi tak semua blog macam ni. Contoh aku bagi blog yang takde masalah loading melampau bila letak widget Top Commentator adalah blog SalbiahM. Tak sampai 10 saat pun untuk blog beliau fully-loaded. Mungkin template yang digunakan tu compatible atau ngam dengan widget Top Commentator.

Kesimpulan

Banyak faktor yang sebabkan blog asyik loading. Bukan template je tau. Kalau ada masa, cuba tengok satu per satu widget yang kita letak. Mana lah tahu dalam banyak-banyak widget tu, ada satu yang jadi parasit.

Secara keseluruhan, bergantung kepada keperluan seseorang untuk tukar template bagi mengatasi masalah loading yang tak kesudahan. Nak mudah dan jimat masa, terus tukar template. Tak payah fikir panjang. Kalau terlebih rajin macam aku ni, pakai je lah template yang sedia ada. Bila ada masalah, boleh cuba baiki sendiri mana-mana bahagian yang bermasalah.

Hadiah giveaway dari farihajafri.com sempena #1stYearwithShopee.


Syukur. Ditakdirkan untuk menang GA kali ni. Tak sangka pulak boleh menang walaupun dalam hati memang duk berharap supaya menang. Jarang bloggers nak bagi novel free ni. Hadiah ni dah lama dapat tapi tak sempat nak buat entri.

Apa yang aku dapat? Actually, lepas dipilih sebagai pemenang, blogger Fariha Jafri ada emel aku untuk aku pilih 2 buah novel yang berkenan di hati dalam kedai Shopee beliau (iKON_ic Store). Memang banyak novel dalam tu. Walaupun pre-loved, tapi keadaan novel-novel tu macam baru.

Antara novel yang aku pilih adalah:
  • ASRAMA oleh Muhammad Fatrim
  • ANOMALI oleh Syafiq Aizat


Tapi tak sangka pulak beliau bagi satu novel lebih iaitu Baitulmaqdis: Petaka Armagedon oleh Web Sutera. Novel baru pulak tu. Macam tahu-tahu pulak aku suka novel macam ni. Terima kasih banyak-banyak.

Aku lebih suka baca novel pesen gini. Bukan cintan-cintun typical nasty (ayat Diva AA). Bila baca novel macam ni, rasa otak tu lebih ligat bekerja dan secara tak langsung, minda pun makin sihat. Setuju? Bukan aku tak suka baca novel cinta tapi tengok keadaan jugak. Kalau cinta paksa rela atau kontrak dsb tu, memang aku tak layan dah. Banyak sangat plot macam tu.


Aku belum baca lagi mana-mana novel ni. Sempat baca sinopsis je. Masa tak mengizinkan. Sekarang pun makin berlambak urusan harian nak kena setel. Harap dalam masa terdekat ni dapat lah baca kesemua tiga novel ni.

Oden FamilyMart masak sendiri kat rumah.


Dah lama aku tak makan oden FamilyMart. Sejak PKP dan COVID-19 melanda, memang tak pergi langsung ke sana. Dulu tu, nak keluar rumah pun bila ada urusan penting. Kalau nak jalan-jalan, lagi lah tak berani. Tak nak ambil risiko.

Kat pasar malam ada je oden. Tapi tak sama ye gaiss dengan oden FamilyMart. Kepekatan, rasa dan aroma tu lain macam. Sampai titisan kuah terakhir pun sanggup hirup. Nak kata punya lah sedap oden FamilyMart tu.

Oden FamilyMart DIY kat rumah

Boleh buat sendiri kat rumah ke? Boleh. Asalkan cukup bahan dan kerajinan. Walaupun bahan dah cukup tapi badan punya lah malas nak gerak, tak jadi jugak kan?

Bahan-bahan nak buat oden ni ada sikit je. Ada yang aku beli online dan ada yang beli kat pasar raya. Yang penting, wajib ada paste tom yam FamilyMart. Paste lain tak boleh. Nanti rasa tak sama lah.


Caranya senang je. Tak perlu resepi pun. Hanya masukkan 2 sb paste tom yam dan 2 sb paste asam pedas dalam air mendidih. Lepas tu, masukkan jugak seafood steamboat. Ada banyak jenama kat luar sana. Aku suka jenama Fusipim. Lagi sedap dan juicy rasanya berbanding jenama lain.


Mi tu optional. Nak letak boleh, tak nak letak pun boleh. Aku guna mi wonton dari A1. Nak guna mi lain pun boleh. Macam mi megi ke mi yee mee ke pun tak kisah. Yang penting, jangan sesekali tambah garam, gula, MSG dan seangkatan dengannya. Nanti rasa tak sedap. Aku dah test masukkkan garam dan kiub pati ayam. Rasa terus jadi masin.

Oden DIY ni memang berbaloi kalau nak buat sendiri kat rumah. Mungkin rasa bukan 100% sama dengan oden yang FamilyMart jual. Tapi aku boleh kata, at least 90% rasa tu sama macam kat kedai. Kalau FamilyMart takde kat kawasan rumah, boleh lah cuba buat sendiri.

Ketagih makan roti dengan Crispy Chocolatey Rice Cereal Crunchy Spread.


Aku ada singgah kat Econsave masa keluar beli buku kat SMO Bookstores. Waktu tu dah malam. Gigih masuk pasar raya sebab nak cari bahan-bahan nak buat oden sebenarnya. Masa mata tengah melilau cari barang, terjumpa pulak jem coklat atau coklat spread ni.


Setahu aku, Crispy ada buat coklat bar je. Dan memang sedap pun coklat bar tu. Lagi-lagi bila ada kacang atau cereal. Memang krup krap lah waktu makan.


Pernah makan tak coklat spread dari Crispy? Jujur aku cakap, memang sedap. Rasa coklat ngam-ngam. Tak kurang dan tak lebih komposisi coklat tu. Rasa tak terlalu manis dan terasa premium bila makan. Paling best, bila ada cereal dalam coklat spread ni. Bayang kan bila sapu atas roti bakar. Memang nikmat yang amat.


Coklat spread ni tak keras macam brand Gardenia atau Nutella. Brand Crispy ni memang sesuai sangat bila sapu atas roti. Kalau nak buat cicah pun boleh. Bila makan, rasa macam meletup-letup dalam mulut.

 Tips: Jangan sesekali simpan dalam peti ais. Nanti coklat jadi keras macam batu.

Harga aku beli RM8.50 sebotol. Berbaloi dengan rasa dan kuantiti. Nak kata mahal tak jugak. Sebab siap ada cereal dalam tu. Brand lain belum pernah lagi aku jumpa buat macam ni. Recommended? Ya. Kena cuba. Aku dah sampai ketagih dah. 😅

Review: Aik Cheong Cafe Art Variety Pack.


Aku bukan peminat tegar kopi moden. Biasanya aku minum Nescafé tambah susu pekat. Tapi tu dulu, waktu aku ketagih minum. Sehari dalam 3 hingga 4 gelas aku habiskan. Bila kolesterol naik, terus aku insaf.

Tu pun aku check masa dalam mall. Kebetulan waktu melilau cari barang dapur, ada orang yang jaga depan section susu tepung. Aku tak pasti tu doktor ke apa. Sebab kalau nak check kolesterol tu, kena ambil darah. Dia cucuk jarum kecik kat hujung jari aku. Bila check, memang dia cakap kolesterol aku ni tinggi.

Kolesterol tahap tinggi.

Sampai sekarang aku jarang sangat minum kafein. Teh ke kopi ke Nescafé ke. Tak kisah lah. Memang jarang. Aku banyak minum Ribena tanpa tambah gula. Jadi kanak-kanak Ribena lah selamanya.


Dalam kotak ni ada 4 jenis perisa. Dan setiap perisa ada 3 paket. Total keseluruhan adalah 12 paket. Aku beli dari tahun lepas. Tapi tak bergerak pun. Kesnya beli waktu promo, harga jadi murah. Bila sampai rumah, was-was nak minum sebab risau kolesterol naik balik. Dah bertaubat, takkan nak buat dosa balik kan?

Senarai perisa dalam Aik Cheong Cafe Art Variety Pack



Rasa coklat ni sangat lah kaya dengan koko. Sebelum masukkan air, boleh bau aroma coklat tu yang sedap. Nak kata macam Milo, memang tak sama sebab Milo kaya dengan malt. Nak kata macam serbuk koko Cadbury pun bukan. Bagi aku, rasa perisa coklat brand Aik Cheong ni antara Milo dan Cadbury. Rasa ngam-ngam. Banyak kali minum pun tak bosan.



Tekak aku memang tak boleh telan mana-mana matcha atau teh hijau. Aku pernah minum brand BOH. Memang tak jalan. Coklat Kit Kat perisa teh hijau pun aku rasa pelik. Tapi teh hijau Aik Cheong ni lain sikit. Aku boleh minum sampai licin satu cawan. Sebab tak panit tapi lebih kepada rasa berlemak manis. Masa kena lidah tu, rasa pelik sikit tapi bila dah sampai dalam tekak, makin sedap pulak jadinya.



Coklat tabur dalam paket hitam tu.

Bukan favourite aku. Bila aku minum, memang tekak rasa kering. Ibarat Nescafé 3 in 1 original (paket merah). Tapi nasib baik diberi sekali satu paket kecil yang ada coklat tabur. Waktu hirup tu, memang rasa coklat melekat kat bibir dan rasa manis coklat tu lah yang seimbangkan rasa cappuccino ni. Peminat cappuccino mesti suka perisa ni.



Sama macam brand lain kat luar sana jugak. Kalau ada beza pun, sikit je. Rasa latte ni hampir sama macam Nescafé 3 in 1 ori tu jugak. Tapi lebih light. Maksudnya, walaupun habis minum satu gelas, tak rasa overdosed. Sebab kadang-kadang ada latte yang terlalu kuat sangat sampai pening kepala minum.



Kedua-dua perisa ni aku beli berasingan. Dah lama dah. Dalam pek besar. Masa buat entri ni, tinggal yang ni dua je. Aku paling suka perisa mocha. Sangat suka. Rasa coklat dan kopi. Memang terasa syok bila hirup panas-panas.

Caramel macchiato pulak boleh katakan antara favorite aku jugak. Sebab ada caramel. Tu yang special. Jadi, bila minum kopi, tak rasa kosong sangat. Tapi caramel dalam tu tak banyak pun. Even sikit, tapi masih terasa caramel tu masa minum. Ibarat minum Nescafé ori letak caramel.

Gegar Vaganza 2021: Senarai peserta dan keputusan mingguan.

 Update: 29 November 2021


Akhirnya Gegar Vaganza aka GV8 kembali semula. Pertandingan musim ke-8 kali ni bersiaran di Astro RIA dan Astro Prima pada jam 9 malam setiap hari Ahad bermula 21 November 2021 selama 10 minggu berturut-turut. Boleh tengok konsert mingguan GV8 ni di beberapa saluran.

Channel Astro
  • Astro Ria
  • Astro Prima
Online
  • YouTube Astro Gempak
  • Astro GO
  • sooka
Pengacara
  • Nabil Ahmad
  • Jihan Muse
Juri tetap
  • Dato' Ramli M.S.
  • Hetty Koes Endang
  • Datuk Syafinaz Selamat
Penaja
  • Farm Fresh
  • Digi
  • Adabi
  • Cuckoo

Senarai peserta GV8








Macam biasa, setiap minggu (kecuali minggu 1) akan ada tema tertentu. Pada minggu 1 ni, peserta hanya perlu perkenalkan diri melalui lagu yang pernah dipopularkan oleh mereka suatu ketika dulu. Seramai 13 peserta yang bertarung untuk menjadi juara dalam GV8 ni.

Kategori Hadiah
Juara RM100 ribu + trofi
Naib juara RM50 ribu + trofi
Tempat ke-3 RM30 ribu + trofi
Tempat ke-4 RM20 ribu + trofi
Tempat ke-5 RM15 ribu + trofi
Tempat ke-6 RM10 ribu + trofi

Minggu 1: Senarai peserta dan lagu

 Tarikh: 21 November 2021
 Tema: Tiada
 Juri jemputan: Tiada
 Peserta tersingkir: Tiada

Peserta Lagu Markah
(Opening) Nabil Ahmad & Jihan Muse Malam N/A
Adibah Noor Terlalu Istimewa 73.00%
Aliff Aziz Sayang Sayang 74.60%
Ani Maiyuni Sedap 57.40%
Aweera Romancinta 66.80%
Azan Scan Kau Dipaksa Aku Terpaksa 54.70%
Bandi Amuk Akar dan Bumi 71.00%
Fazley Yaakob Asmara Ini 53.60%
Nico Inilah Nasibku 54.00%
Nikki (ft. Zahid) Caramu 68.20%
SA. YA (Saiful Apek & Yassin) Aspalela & Cari Tapak 59.90%
Shidee Semuanya Sudah Terlambat 59.80%
Suki Terlalu Mencintaimu 66.20%
Upiak Isil Tak Tun Tuang 59.30%

Minggu 2: Senarai peserta dan lagu

 Tarikh: 28 November 2021
 Tema: Masih Aku Terasa
 Juri jemputan: Dato' Tamimi Siregar
 Peserta tersingkir: Tiada

Peserta Lagu Penyanyi asal Markah
(Opening) Nabil Ahmad & Jihan Muse Ku Mahu Siti Nurhaliza N/A
Adibah Noor Istana Menanti Rahim Maarof 72.80%
Aliff Aziz Kasih Tak Sampai Padi 81.00%
Ani Maiyuni Selangit Mas Idayu 56.70%
Aweera Andai Ku Bercinta Lagi Mojo 64.70%
Azan Scan Sekelip Mata Kau Berubah Lestari 60.00%
Bandi Amuk Untukmu Sayang Febians 60.80%
Fazley Yaakob Laguku Untukmu Hasnol 56.00%
Nico Kaulah Gadisku Nico 52.90%
Nikki Drama Nikki, Ning Baizura & Yanie 71.70%
SA. YA (Saiful Apek & Yassin) Gerhana Kembara 66.20%
Shidee Malam Kembara 61.10%
Suki Kisah Cinta Kita Hafiz Suip 69.70%
Upiak Isil Parah Parah Ayda Jebat 69.60%

Minggu 3: Senarai peserta dan lagu

 Tarikh: 5 Disember 2021
 Tema: Segalanya Ku Terima
 Juri jemputan: ?
 Peserta tersingkir: ?

Peserta Lagu Penyanyi asal Markah
(Opening) Nabil Ahmad & Jihan Muse Shake It Off Taylor Swift
Adibah Noor All I Ask Adele
Aliff Aziz Kasihnya Laila Jinbara
Ani Maiyuni Naluri (Hadirlah Kekasih) Datuk Nora Ariffin
Aweera Boneka Ernie Zakri
Azan Scan Ini Rindu Faris Hardja & Lucky Resha
Bandi Amuk Nak Dara Rindu Tan Sri P. Ramlee
Fazley Yaakob Yang Sedang Sedang Saja Iwan
Nico Manis Dato' Zainal Abidin
Nikki Semalam Aina Abdul
SA. YA (Saiful Apek & Yassin) Better Man Robbie Williams
Shidee Blue Suedes Shoes Elvis Presley
Suki Badarsila Dato' Sri Siti Nurhaliza
Upiak Isil Retak Ella

Tahniah pemain muda badminton Malaysia dalam AIG FZ FORZA Irish Open 2021.


Terbuka Irish 2021 berlangsung selama 4 hari. Seramai 21 pemain dalam 5 kategori bertarung di kejohanan yang diadakan di Dublin, Ireland.

Tahniah kepada pemain muda Malaysia iaitu Yeoh Seng Zoe yang menjuarai kategori perseorangan lelaki. Manakala Man Wei Chong dan Kai Wun Tee jadi juara dalam kategori beregu lelaki.


Lama tak nampak kelibat Iskandar Zulkarnain. Kalau tengok dalam list pemain, nama dia ada. Tak sempat pulak nak tengok match Terbuka Irish ni. Adakah beliau masih aktif dalam gelanggang? Tapi kalau tak silap, dia jadi coach untuk team yang join kejohanan ni.

Senarai pemain badminton Malaysia dalam AIG FZ FORZA Irish Open 2021


Kategori Pemain
Perseorangan lelaki
  • Ng Tze Yong (21 tahun)
  • Leong Jun Hao (22 tahun)
  • Aidil Sholeh (21 tahun)
  • Soong Joo Ven (26 tahun)
  • Iskandar Zulkarnain Zainuddin (30 tahun)
  • Misbun Ramdan Mohamed Misbun (30 tahun)
  • Muhammad Izzuddin Shamsul Muzli (23 tahun)
  • Tan Jie Jie
  • Tan Jun Yie
  • Lim Chi Wing (26 tahun)
  • Lim Yik Shen (21 tahun)
  • Yeoh Seng Zoe (23 tahun)
Beregu lelaki
  • Man Wei Chong (22 tahun) - Tee Kai Wun (21 tahun)
  • Arif Junaidi (19 tahun) - Muhammad Haikal Nazri (18 tahun)
Perseorangan wanita
  • Myisha Mohd Khairul (19 tahun)
Beregu wanita
  • Valeree Siow (19 tahun) - Low Yeen Yuan (19 tahun)
Beregu campuran
  • Tan Yi Han Jian (24 tahun) - Ng Qi Xuan (21 tahun)

Final AIG FZ FORZA Irish Open 2021

XD Robin Tabeling - Selena Piek NED

(2)
vs DEN

(0)
Mikkel Mikkelsen - Rikke Søby
🏅 CHAMPION: NETHERLANDS
WS Line Højmark Kjaersfeldt DEN

(1)
vs TPE

(2)
Wen Chi Hsu
🏅 CHAMPION: CHINESE TAIPEI
MS Yeoh Seng Zoe MAS

(2)
vs DEN

(0)
Mads Christophersen
🏅 CHAMPION: MALAYSIA
WD Hsuan-Yu Wendy Chen - Gronya Somerville AUS

(1)
vs NED

(2)
Debora Jille - Cheryl Seinen
🏅 CHAMPION: NETHERLANDS
MD Man Wei Chong - Kai Wun Tee MAS

(2)
vs ENG

(0)
Rory Easton - Zach Russ
🏅 CHAMPION: MALAYSIA

Top Commentator bulan Oktober 2021.


Sedikit terlewat untuk umumkan senarai pengomen tegar bulan Oktober. Ada beberapa urusan yang tak dapat dielakkan. Duk tangguh-tangguh, lama-lama lupa. Nasib baik hari ni teringat nak check semula entri. Tengok-tengok, belum ada lagi entri list top commentator untuk bulan lepas.

✿Cik Cappuccino Latte ✿ masih lagi menjadi juara carta macam bulan lepas. Tahniah dan terima kasih yang tak terhingga kepada semua senarai pengomen tegar blog Bola Katok. Terima kasih jugak atas komen-komen yang positif. Semoga segala komen ditinggalkan dapat sedikit-sebanyak membantu meningkatkan mutu konten blog ni.

Lauk ikan selar kuning masak merah. Takde lauk lain pun takpe.


Dalam banyak-banyak ikan, ikan apa yang disukai ramai? Anak ikan? Entah. Aku pun tak tahu. Tapi ikan yang aku paling suka ialah ikan selar kuning. Dari dulu sampai sekarang, kalau ada menu ikan selar kuning kat depan mata, aku memang tak pandang dah menu lain.

Banyak menu yang boleh dihasilkan dengan menggunakan ikan selar kuning. Selain masak merah, selalunya aku akan buat masak kicap, ikan singgang dan jugak goreng kunyit bodoh je. Sedap bila goreng garing sampai tulang pun hancur. Bila makan tu, krup krap bunyi satu rumah.

Ikan selar kuning.

Biasanya famili aku buat masak merah guna ikan kembung. Tapi aku tak suka sangat ikan kembung. Entah. Mungkin isi tebal sangat. Bila goreng, payah nak garing. Aku bab ikan, memang aku suka ikan yang garing. Kalau goreng ikan bilis, satu balang boleh habis bila makan sambil tengok TV.


Kalau buat ikan masak merah, selalunya ikan selar kuning lah yang aku suka. Goreng ikan sampai garing dan masukkan dalam tumis masak merah tu. Gaul-gaul sikit, dah siap. Ekor, kepala semua habis dikunyah. Yang tinggalnya tulang tengah dan tulang tepi yang tak nak garing.