What's up?

  • run

    HOME

Akhirnya, sebutir pingat berjaya dimiliki Malaysia dalam Olimpik 2020 Tokyo.


Baru tadi lepas tengok match badminton. Beregu lelaki Malaysia lawan Indonesia dalam perebutan pingat gangsa. Aku tumpang gembira untuk diorang. Setelah bertungkus-lumus bertarung dari pusingan pertama lagi, akhirnya berjaya hadiahkan Malaysia sebutir gangsa.


Lawan diorang kebanyakannya memang hebat-hebat. Ranking Badminton World Federation (BWF) lagi atas dari diorang.

Perjalanan match di Olimpik.

Ranking BWF.

Bukan selalu kita nak raih pingat dalam Olimpik. Match tadi memang cukup mendebarkan. Walaupun kalah set pertama, diorang bangkit dalam set ke-2 dan seterusnya menang dalam rubber set (17-21, 21-17, 21-14). Pemain Indonesia tu pun bukan calang-calang. Kedudukan ke-2 dunia.




Sebutir pingat gangsa yang sangat berharga. Harapnya atlet lain yang masih lagi bertanding kat sana, akan lebih bersemangat melihat kejayaan anak-anak Malaysia ni.

Refugee Olympic Team aka Pasukan Pelarian Olimpik dalam Olimpik 2020 Tokyo.


Masa tengok pembukaan rasmi Olimpik, aku perasan ada satu team yang bukan team negara: Refugee Olympic Team. Setahu aku, hanya wakil setiap negara yang bertanding dalam Olimpik. Aku pelik kenapa ada team selain team negara. Team khas ke?

Refugee Olympic Team (ROT)


Berdasarkan kajian aku dari beberapa sumber, ROT dihasilkan daripada orang pelarian (refugee) dalam sesebuah negara. Sebelum tu, aku info sikit pasal orang pelarian.

Pelarian vs PATI

Mengikut United Nations High Commission for Refugees (UNHCR), pelarian ialah orang yang melarikan diri dari perang, keganasan, konflik atau penganiayaan dan telah melintasi sempadan antarabangsa untuk mencari keselamatan di negara lain.

Manakala mengikut UNHCR Malaysia pulak, orang pelarian ni takde pilihan selain lari dari negara asal disebabkan peperangan dan pencabulan hak asasi manusia. Diorang tak boleh pulang secara selamat. Mandat UNHCR adalah untuk melindungi mereka.

Lagi satu, orang pelarian tak sama dengan PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin). PATI ni ada kat negara tanpa dokumen sah. Biasanya diorang ke negara lain sebab nak cari kerja. Tapi diorang tetap dapat perlindungan daripada kerajaan negara diorang. Nyawa serta kebebasan diorang tak terancam kalau kena usir pulang.

Bila sebut pasal UNHCR ni, dulu kan kat negara kita pernah jadi isu pasal pelarian Rohingya dan Myanmar. Diorang boleh masuk dan tinggal kat negara kita tapi bukan sebagai PATI atau penduduk tetap (PR). Diorang hanya boleh tinggal sebagai orang pelarian (refugee).

Sejarah ROT

Berbalik kepada team ROT, team ni dicipta pada tahun 2016 masa Olimpik Rio. Atlet dalam team ROT dipilih oleh International Olympic Committee (IOC) dan team ROT ni dapat scholarships untuk berlatih. Atlet team ROT terdiri daripada beberapa negara seperti Jerman, Portugal, Afghanistan, Israel, Perancis, Syria dan Iran.

Kimia Alizadeh Zonoozi.

Kimia Alizadeh Zonoozi merupakan salah seorang atlet yang mewakili ROT. Atlet taekwondo ni asalnya dari Iran. Dia tinggalkan Iran disebabkan penganiayaan dan seksisme (sexism).

Yusra Mardini.

Yusra Mardini selamatkan diri dalam perang saudara kat Syria tahun 2015. Dia keluar dari Syria, pergi ke Lubnan hingga Turki untuk sampai ke Greece. Tapi ada kemalangan. Bot yang dia naik tu rosak (terlebih muatan). Dia pun berenang dan selamatkan orang lain.

Sukan adalah jalan keluar. Ianya seakan memberi kita harapan untuk bina kehidupan baru. - Yusra Mardini

Masomah Ali Zada.

Atlet berbasikal, Masomah Ali Zada, tinggalkan Afghanistan disebabkan keganasan dan sikap negatif terhadap penyertaan wanita dalam sukan kat sana.

Aram Mahmoud.

Atlet badminton, Aram Mahmoud, tinggalkan negara asal dia, Syria. Dia sekarang menetap kat Belanda. Dia tinggalkan Syria masa perang saudara tahun 2015. Sebabnya dia nak cari masa depan yang lebih cerah, untuk rasa aman dan jalani hidup normal.

Abdullah Sediqi.

Selain tu, atlet taekwondo, Abdullah Sediqi berjaya selamatkan diri dari kumpulan bersenjata kat Afghanistan. Dia jalan kaki hingga sampai ke Belgium dan menginap di kem pelarian.

Sukan sebagai hak asasi

Sukan adalah satu hak asasi. Jadi tak adil kalau seseorang pelarian tu dihalang untuk bertanding dalam mana-mana sukan. Nak mewakili negara asal, tak boleh. Bukannya diorang takde semangat patriotik atau pengkhianat negara, tapi macam aku cakap, masing-masing ada sebab konkrit kenapa tinggalkan negara asal.




Untuk Olimpik Tokyo, seramai 29 atlet, 11 negara dan 12 jenis sukan yang team ROT bertanding. Semoga apa jua masalah yang berlaku kat negara asal diorang, harapnya sukan mampu naikkan semangat diorang untuk terus berjuang dalam kehidupan.

Menu petang roti goreng celup tepung. Resepi mudah je.


Ada lebihan roti Gardenia yang aku beli hari tu. Nak expired dah pun tapi sayang kalau tak makan. Nak cicah air Milo macam tak best, nak sapu jem macam tak selera pulak sebab dah makan berat.

Tekak rasa macam nak makan jajan. Jadi aku buat lah roti celup tepung. Guna tepung Bestari je. Kejap je goreng dah siap.

Bahan-bahan
  • Roti hiris
  • Tepung Bestari hot and spicy
  • Minyak masak secukupnya

Langkah-langkah
  1. Potong setiap sekeping roti tu kepada 4 bahagian.
  2. Campur sedikit air masak dalam tepung Bestari. Biar jadi likat.
  3. Celup potongan roti tadi dalam tepung Bestari.
  4. Goreng sampai garing.
  5. Angkat dan sedia untuk dimakan.


Bunyi memang krup krap bila gigit. Rangup di luar, lembut di dalam. Pencicah aku guna sos cili dan keju. Makan sambil layan Olimpik. Cukup 4 keping roti memang kenyang sampai malam.

Giveaway Road To 3M Mamapp.


Terasa nak join giveaway dari blog mamapipie.com. Sebelum ni memang tak pernah join. Masa duk blogwalking, ramai jugak blogger yang join. Hadiah yang bakal diberi pun boleh tahan menarik.

Boleh klik banner kat atas untuk join. Banyak hadiah menarik ditawarkan untuk mereka yang berjaya screenshot pageview yang diperlukan.

Tahniah jugak kepada owner blog kerana berjaya capai angka 3M. Bukan senang nak capai angka macam tu sekarang ni.

Rasanya kucing-kucing tu bukan hadiah. Kalau betul hadiah, macam mana nak pos? 😄

Kanser prostat bukan boleh diambil mudah!


Tadi aku ada terbaca artikel dalam portal pasal pemain bola sepak Malaysia yang kena kanser testis aka prostat. Terkejut jugak. Ye lah. Tak sangka orang yang aktif bersukan pun boleh hidap kanser.


Katanya dah setel buat pembedahan dan sekarang dalam proses pemulihan. Alhamdulillah. Semoga beliau sembuh dan dapat terus bersukan seperti biasa.

Siapa yang berisiko?

Kanser prostat ni memang menjengah lelaki tak kira lah aktif bersukan ke, muda ke, transgender ke. Asalkan lelaki dan masih ada telur, kebarangkalian nak kena tu tetap ada. Aku pun buat lah beberapa pembacaan pasal kanser prostat ni. Kat Malaysia ni, selain pelakon Aziz Singah, abang kepada Ajai pun meninggal dunia disebabkan kanser prostat.



Berdasarkan Laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan sepanjang tahun 2012 - 2016, kanser prostat ni merupakan kanser ketiga tertinggi yang dihidapi oleh kaum lelaki.


Pemakanan

Melalui pembacaan aku, ada beberapa amalan kesihatan yang boleh dilakukan untuk cegah kanser prostat ni. Salah satunya dari segi pemakanan. Antara makanan yang elok ialah buah tomato, anggur, buah beri biru dan buah delima. Semua buah ni bertindak sebagai antioksidan yang diperlukan untuk membunuh atau menghalang perkembangan sel-sel kanser.


Selain tu, ikan jugak bagus untuk dimakan lebih-lebih lagi ikan yang berlemak seperti salmon dan tuna. Dalam ikan-ikan ni, ada asid lemak omega-3 yang dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser prostat. Tak rasa aku mampu pulak nak beli salmon atau tuna. Kalau tuna dalam tin yang buat sandwic tu mampu lah kot.

Tuna tin ni memang best.

Ada jugak aku baca yang produk tenusu macam susu, keju, yogurt dsb tak elok diambil setiap hari. Sebab berisiko untuk dapat kanser prostat. Tapi kajian ni macam tak valid sangat dan risiko tu dikatakan kecil.

Bersenam

Setel pasal makanan. Selain pemakanan, bersenam jugak mampu kurangkan risiko kanser prostat. Kalau ikutkan, senaman ni memang elok untuk cegah macam-macam penyakit. Kajian ada menunjukkan, mereka yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi, berisiko untuk mempunyai kanser prostat.


Pemeriksaan kesihatan

Setahu aku, tak ramai yang volunteer nak pergi buat pemeriksaan kesihatan atau medical screening secara bekala termasuk lah aku. Kalau ikutkan, kena pergi check setahun sekali atau dua kali dalam 3 tahun.


Antara part yang kita boleh periksa adalah:
  • Tekanan darah tinggi
  • Obesiti
  • Kencing manis
  • Kanser kolon
  • Hepatitis B
  • Kanser hati
  • Tuberkulosis
  • Penyakit bawaan seks (HIV, sifilis dsb)
  • Kanser serviks
  • Kanser payudara
  • Osteoporosis
  • Kanser prostat

Sekarang hospital tengah kalut uruskan pesakit COVID-19. Harap lepas dah cool down sikit nanti, dapat lah peluang nak pergi buat pemeriksaan kesihatan. Risau jugak zaman banyak penyakit ni. Bila dah kena, payah pulak nak ubatkan. Baik cegah sebelum terlambat.

Unik pakaian kontinjen Malaysia dalam pembukaan Olimpik 2020 Tokyo.



Masa pembukaan rasmi Olimpik, aku tengok busana kontinjen Malaysia kali ni memang lain daripada yang lain. Dulu, biasanya pakaian akan ada motif tradisional ataupun harimau. Kali ni memang rare dan unik. Warna yang digunakan sangat menyerlah dan terasa semangat bersukan kat situ.


Tema Laksamana Hang Tuah diangkat. Ditambah lagi dengan baju sikap moden dan tanjak tu, memang menaikkan lagi feel zaman Hang Tuah suatu ketika dulu. Plus seluar putih tu nampak segak bila dipakai. Untuk perempuan pulak, dokoh (hiasan kat leher) menonjolkan lagi ciri zaman Hang Tuah. Sangat elegan dan dalam masa yang sama, cukup ayu dan sopan.

Pandai Farah Ann ni posing.

Sepanjang Olimpik 2000 sampai sekarang, ini lah kali pertama aku tengok busana yang sangat kreatif dan aku respek kat designer kerana mampu berfikir di luar kotak. Kombinasi tradisional dan moden memang ngam. Boleh katakan upgrade busana masa Olimpik 2012 kat London.

Olimpik 2000 Sydney.

Olimpik 2000 Sydney.

Olimpik 2004 Athens.

Olimpik 2008 Beijing.

Olimpik 2012 London. Yang ni pun boleh tahan lawa.

Olimpik 2016 Rio. Olimpik terakhir Chong Wei. 😢

Busana sebelum ni lebih fokus kepada penggunaan baju Melayu dan baju kurung plain. Cumanya sampin dan selempang yang bertukar terutamanya pada corak.

Designer pun bukan kaleng-kaleng. Student Art & Design, yang memang ada ilmu dalam seni. Tiap kali aku tengok busana tahun ni, aku kagum betul dengan designer tu.

Masak nasi lemak pukul 2 pagi. Nasib baik bahan ada.


Semalam. Tak sempat nak upload. Punya lah kempunan nak makan nasi lemak. Nak cari kat kedai, memang tak logik lah pukul 2 pagi. Siapa yang nak jual. Kak Limah?

Tak tenang pulak bila tak dapat makan nasi lemak. Aku pun masuk dapur, buat sendiri. Semua bahan dah ada. Santan aku guna yang serbuk. Daun pandan takde. Tak kuasa nak keluar belakang rumah potong daun pandan. Aku guna esen pandan. Sama je rasa.

Harapnya tak tersebar lah bau semerbak pandan sekeliling rumah. Kang pelik pulak jiran, tertanya-tanya siapa yang gigih betul masak nasi lemak pagi-pagi buta.

Sambal tu pulak aku guna stok lada yang dah dikisar tersimpan dalam fridge. Aku tambah dua sudu sambal bilis yang aku beli dari Encik Fairus hari tu. Dah tinggal separuh.

Aku suka telur rebus. Ada yang lebih suka telur goreng. Tak kisah lah. Asalkan sambal tu menjadi. Pernah makan kat kedai dulu-dulu. Nasi tak macam nasi lemak (santannya tak rasa), sambal pulak pesen sambal masak merah. Hilang identiti nasi lemak. Walhal nasi lemak lah paling senang nak masak. Kena cara, memang laku keras.

Yang penting, perut aku kenyang malam tadi. Syukur. Puas hati dapat masak ikut cita rasa sendiri. Mungkin lain negeri, lain pesen nasi lemaknya. Bak kata pepatah, lain padang lain belalang.

Doodle Champion Island sempena Olimpik 2020 Tokyo, Jepun.

 Update: Tambahan misi Paralympic special (24 Ogos 2021)


Gigih dari hari Jumaat (23 Julai) duk main game ni. Game dari Google Doodles ni pasal kucing calico bernama Lucky yang mengembara ke pulau yang diberi nama Champion Island aka Pulau Juara.


Dalam pulau ni, Lucky kena bersaing dalam 7 jenis sukan. Ada sukan yang dia kena bertarung secara individu, ada jugak sukan yang dia main sekali dalam team.



Lepas dah setel join 7 acara sukan ni, ada mini games dalam setiap venue sukan tu. Lucky kena selesaikan semua misi. Untuk selesaikan semua misi, Lucky kena mengembara ke serata venue sukan sebab akan ada kaitan antara setiap tempat tu.

3 hari 3 malam duk bersengkang mata catit setiap misi yang ada. Harap berguna lah kepada sesiapa yang nak main game ni nanti.





Misi: Tolong kura-kura bawa trofi ke bilik trofi.
Hint: Kura-kura ni ada kat laman utama. Nanti just pergi dekat dia dan communicate. Kalau kura-kura tu tak muncul lagi, selesaikan dulu misi lain.

Bilik trofi ni ada kat bawah venue Climbing. Trofi akan muncul bila Lucky dah selesaikan setiap misi.



Misi 1: Cari Momotaro kat Oni Island (venue Rugby). Mak ayah dia rindu nak jumpa.
Hint: Masuk Oni Island, communicate dengan team Rugby dan balik semula ke venue Climbing.

Misi 2: Cari Super Mountain Girl. Ada budak perempuan yang nak sambut birthday.
Hint: Super Mountain Girl ni arnab. Dia sembunyi kat belakang pokok dekat venue Climbing tu jugak.

Misi 3: Tolong arnab alih snowballs untuk masuk ke kolam air panas.
Hint: Pergi ke venue Archery dan dapatkan Super Fire Arrow.



Misi 1: Nyalakan 4 pelita supaya torii (pagar merah) baru pertandingan Pingpong muncul.
Hint: Pergi dekat setiap 4 pelita.

Misi 2: Cari Tengu (atlet Pingpong). Inform dia ramai penduduk tinggalkan kampung tu sebab bila Tengu main pingpong guna kipas dia, angin kuat yang dihasilkan buatkan penduduk tak selesa.
Hint: Tengu ada dalam Dojo Pingpong. Pergi dekat kawasan kipas yang ada kat dinding belakang dia.

Misi 3: Cari jubah halimunan Tengu. Ada sotong kurita yang ambil.
Hint: Ikut arah kilauan kat kawasan Bamboo Forest.

Misi 4: Kena cari budak pelik (Amefuri Kozo) kat luar Dojo untuk lintas jambatan yang katak jaga.
Hint: Budak tu ada kat belakang Dojo dan kena redah air baru jumpa.

Misi 5: Dapatkan tiket kereta api kat Tanooki City. Budak pelik tu kena naik kereta api untuk keluar dari venue Pingpong.
Hint: Kena pergi kat kaunter tiket dalam venue Skateboarding.



Misi 1: Disebabkan tiket kereta api dah habis, kena pergi ke Noodle Shop, mintak dengan owner.
Hint: Bila masuk dalam kedai Noodle Shop tu, pergi dekat owner (sotong kurita) dan communicate.

Misi 2: Cari buku milik memerang.
Hint: Pergi ke kedai buku dan cari buku seketul warna hijau sebelah kanan rak buku.

Misi 3: Dapatkan password untuk pergi ke exclusive skatepark seberang landasan kereta api.
Hint: Masuk Dojo Skateboarding dan communicate dengan musang (password: TEA KETTLE).

Misi 4: Tolong pekerja tapak pembinaan untuk dapatkan air dari kolam air panas.
Hint: Pergi ke venue Climbing dan cari kolam air panas (ada monyet berendam).

 Lepas tapak pembinaan dah setel.

Misi 5: Tolong owner bakery cari pengganti sebab dia nak pencen dah.
Hint: Pergi ke venue Rugby dan masuk dalam kedai bakery milik oni.

Misi 6: Cari Daichi.
Hint: Daichi ni kucing yang ada dalam Noodle Shop tengah makan mi.

Misi 7: Tolong cari kasut Daichi dan bagi botol air serta bandana kepada Daichi.
Hint: Kasut ada kat venue Marathon, botol air kena pergi beli dekat kedai dalam venue Skateboarding tu jugak dan bandana tu, Lucky bagi dia punya. Daichi tu memang mengada-ngada betul. Masa part bandana, jangan lupa pilih option 'Give bandana'.



Misi 1: Tolong mak Urashima Taro bagi surat kepada Urashima Taro.
Hint: Surat tu ada antara dua pelita dekat jambatan. Ambil dan masuk ke istana dalam laut tempat adanya Urashima Taro.

Misi 2: Cari 3 orang adik-beradik perempuan untuk selamatkan torii yang dah runtuh.
Hint: 3 beradik ni rupanya kura-kura. Satu ada kat venue Marathon, satu ada kat venue Climbing dan satu lagi ada kat venue Skateboarding.



Misi 1: Tolong khinzir kutip anak panah.
Hint: Pusing sekeliling venue Archery tu dan kutip 5 anak panah warna biru.

Misi 2: Tolong landak bagi surat kepada tukang kunci dekat Oni Island.
Hint: Pergi ke Oni Island (venue Rugby) dan communicate dengan oni warna biru yang jugak owner kedai kunci.

Misi 3: Tolong ikan biru cari anak panah dia kat atas istana Yochi (atlet Archery).
Hint: Kena pergi jalan-jalan selesaikan misi kat venue lain dulu. Sebab anak panah tu lambat muncul.

Misi 4: Lucky nak beli Super Fire Arrow dalam kedai Fluffy's Arrow Shop. Tapi sebab barang rare, kena ada komponen khas. Lucky kena pergi ke Oni Island dan dapatkan lava.
Hint: Pergi ke Oni Island dan cari botol lava.



Misi 1: Tolong team Rugby cari ketua diorang iaitu Momotaro.
Hint: Momotaro ada kat gunung dalam venue Climbing. Ikut laluan yang ada buah peach.

Misi 2: Tolong oni untuk capai impian dia jadi seorang baker.
Hint: Pergi ke Tanooki City (venue Skateboarding) dan communicate dengan owner bakery. Tapi laluan bakery takkan dibuka selagi Lucky tak bagi air dari kolam air panas kepada pekerja tapak pembinaan tu.

Misi 3: Tolong oni biru (Hiro) bagi barang order kepada Petunia (landak).
Hint: Communicate dengan Hiro dan masuk semula ke venue Archery untuk jumpa Petunia. Petunia ni pun mengada. Lepas dapat barang, terus halau Lucky.



Misi 1: Tolong Kijimuna cari 3 ranting kayu.
Hint: Dua ranting ada kat tepi pantai. Satu lagi ada kat tepi pantai jugak tapi kena setel masalah dua Kijimuna dalam pokok. Lepas masuk melalui pintu dalam pokok tu, baru boleh jumpa ranting ketiga.

Misi 2: Tolong musang cari bat (raket) pingpong.
Hint: Bat tu ada kat tepi pantai.

Misi 3: Cari anak Kijimuna yang hiperaktif.
Hint: Kena 3 kali tangkap anak dia tu. Cari sekeliling venue Marathon.

Misi 4: Beli snek kat bakery shop dekat venue Skateboarding untuk selesaikan pergaduhan Kijimuna dalam pokok.
Hint: Ada sekor ketam kat luar pokok tu yang bagi info suruh beli. Bila dah masuk dalam bakery tu, masa communicate dengan penjual, make sure pilih option 'Save it'. Jangan selfish!



Misi: Ada dua petak trofi yang kosong. First, kena dapatkan trofi petak kosong belah kiri tu.
Hint: Pergi ke venue Rugby dan comunicate dengan kucing yang tengah tidur. Kemudian, masuk balik ke bilik trofi, akan muncul trofi kat petak belah kiri yang kosong tadi.



Rupanya burung bangau yang jaga bilik trofi tu bukan owner sebenar. Owner sebenar bilik trofi atau Trophy Master tu ialah kucing yang bernama Momo.

Misi: Cari info pasal pemilik sebenar.
Hint: Keluar dari bilik tu dan communicate dengan dua penjaga pulau yang ada kat luar bilik. Pergi semula ke venue Rugby dan communicate sekali lagi dengan kucing yang tidur tadi. Lepas dapat info, pergi ke venue Climbing dan masuk dalam rumah bot yang ada pusaran air. Kat sini lah adanya Momo, owner sebenar bilik trofi. Bila masuk semula ke bilik trofi, semua trofi dah lengkap. Setel semua misi.



Misi 1: Tolong oni kerdil yang kurang keyakinan.
Hint: Oni ni ada kat venue Rugby. Waktu communicate dengan dia, pilih option 'Who cares?' dan kena cari buku motivasi untuk bagi kat dia. Buku tu ada dalam kedai buku kat venue Skateboarding.

Misi 2: Cari pembeli terakhir buku motivasi.
Hint: Buku motivasi dah sold out. Kena pergi kat dojo dalam venue Climbing dan communicate dengan burung kecil. Dia yang beli buku tu. Pinjam buku tu dan bagi kat oni kerdil.

Misi 3: Tolong rusa untuk jual rumah kosong.
Hint: Masuk rumah merah dalam venue Artistic swimming. Ada rusa yang tengah cari pembeli rumah kosong tu. Communicate dengan dia dan kena tolong dia cari bakal pembeli rumah. Pembeli tu ialah ketam merah.

Misi 4: Cari ketam merah.
Hint: Pergi ke venue Marathon dan masuk dalam rumah pokok untuk keluar ke bahagian pantai sebelah satu lagi. Ada ketam merah kat situ. Communicate dengan dia dan balik semula ke rumah kosong untuk inform rusa tadi.

Ulasan

Lama dah tak spend masa yang lama semata-mata nak habiskan game. Bagi aku, game 16-bit ni sangat menarik. Tak perlu grafik yang tinggi asalkan seronok main.

Sukan utama (7 jenis) tu senang je nak main tapi mini games ni memang payah sikit. Banyak misi. Kena sanggup korbankan masa untuk mengadap game. Tak larat nak keluar masuk venue sukan. Tapi aku tak spend banyak masa pun dalam sehari. Just biarkan laptop dalam sleep mode bila nak masuk tidur. Aku tak tutup browser sebab risau game tu akan start dari awal (tapi elok je). Kes takde butang nak simpan progress game tu, walapun ada yang kata progress tu auto tersimpan dalam cache browser.