What's up?

  • run

    HOME

Pengalaman COD Shopee kali pertama.


Dah bertahun aku duk beli barang kat Shopee. Tapi ni kali pertama aku order barang guna COD atau Cash On Delivery. Bukan apa, aku lagi suka bayar online sebab lagi private. Abang-abang posmen takde lah tahu kos barang yang kita beli kan? Segan jugak bila beli barang RM5 pun nak pakai COD.

Lagipun sekarang Shopee ada buat promo free shipping voucher COD. Setiap hari Rabu, Shopee akan bagi free voucher COD. Dan voucher ni hanya boleh digunakan sepanjang hari Rabu tu jugak. Tapi kena redeem dan guna secepat mungkin. Sebab voucher ni limited.


Tak semua barang yang boleh dibeli guna voucher COD ni. Hanya barang yang ada option COD je boleh guna. Biasanya Shopee Mall lah yang banyak pakai COD. Kalau kadai-kedai biasa, jarang nak ada.

Tarikh Perkara
16 Oktober 2021
  • Aku start order
17 Oktober 2021
  • Seller prepare order
19 Oktober 2021
  • Aku dah dapat barang

Jadi, aku pun order lah seketul Sunquick perisa lemon. Harga RM12.90 dan kalau guna voucher COD, dapat free shipping. Voucher COD ni tak perlu minimum order. Yakni kalau barang RM5 pun boleh guna tanpa bayar kos shipping.



Barang aku ni, J&T yang hantar. Aku bayar kat driver tu RM13 dan dia snap gambar kotak dan duit tu sebagai bukti. Mudah kan? Untuk orang yang ada problem akaun bank atau tak cukup baki dalam akaun, boleh guna COD ni. Takde masalah pun. Barang yang dihantar, dapat macam biasa. Cuma cara pembayaran je berbeza.

VICTOR Denmark Open 2021: Senarai pemain badminton Malaysia.


Untuk tahun ni, ada beberapa lagi kejohanan badminton yang akan berlangsung sehingga akhir tahun. Setiap kejohanan ni akan disertai oleh pemain badminton dari beberapa buah negara termasuk Malaysia.

Kejohanan akan datang

Kejohanan Tarikh
VICTOR Denmark Open 2021 19 - 24 Oktober 2021
YONEX French Open 2021 26 - 31 Oktober 2021
HYLO Open 2021 2 - 7 November 2021
DAIHATSU Indonesia Masters 2021 16 - 21 November 2021
Indonesia Open 2021 23 - 28 November 2021
HSBC Indonesia BWF World Tour Finals 2021 1 - 5 Disember 2021

Senarai pemain badminton Malaysia dalam VICTOR Denmark Open 2021


Kategori Pemain
Perseorangan lelaki
  • Lee Zii Jia (23 tahun)
  • Liew Daren (34 tahun)
Beregu lelaki
  • Aaron Chia (24 tahun) - Soh Wooi Yik (23 tahun)
  • Goh Sze Fei (24 tahun) - Nur Izzuddin Mohd Rumsani (23 tahun)
  • Teo Ee Yi (28 tahun) / Ong Yew Sin (26 tahun)
  • Low Juan Shen (27 tahun) / Goh V Shem (32 tahun)
Beregu wanita
  • Lee Meng Yean (27 tahun) - Yap Cheng Wen (26 tahun)
  • Pearly Tan (21 tahun) - Thinaah M (23 tahun)
  • Lim Chiew Sien (27 tahun) / Vivian Hoo (31 tahun)
Beregu campuran
  • Hoo Pang Ron (23 tahun) - Cheah Yee See (25 tahun)
  • Chen Tang Jie (23 tahun) - Peck Yen We (25 tahun)
  • Chan Peng Soon (33 tahun) / Goh Liu Ying (32 tahun)
  • Goh Soon Huat (31 tahun) / Shevon Lai (28 tahun)
  • Tan Kian Meng (27 tahun) / Lai Pei Jing (29 tahun)

Remark: (-) bermaksud pemain BAM
(/) bermaksud pemain profesional

Salam Maulidur Rasul 1443H. Manhaj Rabbani, Ummah Berkualiti.


Hari ni, yakni 12 Rabiulawal 1443H, kita akan menyambut Maulidur Rasul (Bahasa Melayu: Kelahiran Rasul) iaitu kelahiran Nabi Muhammad SAW. Seluruh umat Islam akan mengadakan majlis bagi memperingati keputeraan Nabi Muhammad SAW. Antaranya termasuklah perarakan dan ceramah.

Kalau kat sekolah, memang wajib ada perarakan dan aktiviti berkaitan Maulidur Rasul. Selalunya panitia Pendidikan Islam yang akan handle aktiviti ni. Masa sekolah dulu, aku ingat lagi yang tiap-tiap tahun akan ada perarakan pusing desa. Dari sekolah, masuk kawasan kampung hingga perumahan sambil berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW.

Kisah di sebalik Tahun Gajah

Nabi Muhammad SAW dilahirkan pada 12 Rabiulawal Tahun Gajah (570 Masihi atau 52 tahun sebelum Hijrah). Kenapa Tahun Gajah? Tahun kelahiran Nabi Muhammad SAW merupakan tahun di mana peristiwa penyerangan Kota Mekah oleh Tentera Bergajah Raja Abrahah.

Kisah Tentera Bergajah ada diceritakan dalam al-Quran melalui surah al-Fil ayat 1 hingga 5.


Raja Abrahah ni Gabenor Yaman. Yaman merupakan pusat perdagangan yang terkenal suatu ketika dulu. Tapi bila wujudnya Kota Mekah, pedagang mula berpindah dari Yaman ke Kota Mekah. Selain tu, di Kota Mekah jugak adanya Kaabah yang merupakan tempat beribadah.


Disebabkan nak saingi Kaabah, Raja Abrahah arahkan tentera dan rakyatnya untuk bangunkan pusat ibadah yang lebih hebat dan mewah. Tapi takde orang pun yang ke sana.


Raja Abrahah marah dan mula ke Kota Mekah dengan pasukan yang menunggang gajah, dengan harapan untuk runtuhkan Kaabah dan musnahkan Kota Mekah.


Tapi bila dah hampir dengan Kaabah, tiba-tiba gajah-gajah tak dapat bergerak seolah-olah kaki-kaki gajah tu melekat kat tanah. Langit kemudian jadi gelap dan datangnya burung-burung ababil membawa batu-batu kerikil panas dari neraka untuk menyerang Raja Abrahah dan bala tenteranya. Tiada yang selamat dan langit kembali jadi cerah.

Coklat Cadbury Dairy Milk viral? Gabungan rasa yang unik.


Ni antara coklat yang aku cari tanda harga tak jumpa kat pasar raya hari tu. Mesin untuk check harga pun takde. Alahai. Main agak je lah harga coklat-coklat ni. Tahu harga sebenar pun masa bayar kat kaunter.

Perisa Harga
Pandan coconut 37 gram RM2.90
Chipsmore 40 gram RM3.30
Oreo 60 gram RM4.20

Sebelum ni aku dah pernah rasa perisa pandan coconut. Bau daun pandan masa makan tapi rasa tu, lebih kuat rasa coklat. Rasa pandan light je. Masa kunyah, ada rasa crunchy. Tak tahu aku apa dia. Mungkin kelapa parut yang dicampur sekali dalam coklat tu.


Aku beli perisa Chipsmore sebab nampak lawa dia punya paket. Warna ungu dan kuning yang striking. Rasa terliur tiba-tiba. Tapi rasa tu kureng sikit. Tak rasa sangat ada Chipsmore dalam tu. Aku ingatkan tekstur coklat tu macam Chipsmore. Berbiskut. Tapi tekstur coklat biasa.

Antara 3 perisa ni, aku paling suka Oreo. Sebab coklat Cadbury Oreo ni lain daripada yang lain. Bukan coklat kosong. Ada lapisan Oreo kat tengah-tengah. Bila makan, memang sedap je rasa kerangupan Oreo tu. Macam coklat Ritter Sport perisa peppermint yang aku pernah beli sebelum ni. Ada inti kat dalam coklat. Coklat pesen gini memang tak pernah tak sedap. Sekali makan, memang boleh habis satu bar tu.

Final Piala Thomas dan Piala Uber 2020. Siapa jadi juara?

 Update: Indonesia juara Piala Thomas 2020, China juara Piala Uber 2020 (17 Oktober 2021)


Sesungguhnya hati ni masih lagi sedih dan pilu persis bait-bait lagu Awan yang Terpilu.

Sepasang sayap tak terlihat
Umpama mimpi yang tersimpan
Jadi rintik
Rintik hujan
Menciptakan awan yang terpilu

Sekian lama Malaysia menanti. Kali terakhir Malaysia juara adalah pada tahun 1992. 29 tahun bukan satu tempoh yang singkat. Hafiz Hashim? Roslin Hashim? Lee Chong Wei? Choong Tan Fook - Lee Wan Wah? Koo Kien Keat - Tan Boon Heong? Diorang antara players terbaik yang Malaysia pernah ada. Tapi bukan rezeki lagi untuk kita kecapi dan julang piala yang cukup berprestij dalam sukan badminton.

Kemenangan Malaysia dalam Piala Thomas 1992.

Harapan kini tertumpu pada anak-anak muda: Lee Zii Jia, Ng Tze Yong, Aaron Chia - Soh Wooi Yik dan beberapa pemain yang meningkat naik. Walaupun Malaysia tak mampu untuk bawak pulang piala, tapi semangat yang ditunjukkan setiap pemain kali ni memang another level. Gagal tak bermakna kalah. Semoga pengalaman yang ada dapat diorang guna untuk improve skill dan teknik dalam match akan datang.

Final final final!

  • Piala Thomas: China vs Indonesia
  • Piala Uber: China vs Jepun

Kalau bukan penyokong, kita hanya mampu jadi pemerhati. Final kali ni bukan calang-calang. Semua team final, Malaysia pernah lawan diorang. Memang terkedu. Jauh beza? Berdasarkan pemerhatian aku, team kita masih jauh lagi untuk samakan level dengan diorang. Kalau lawan secara individu, kita mungkin boleh menang. Tapi bukan secara team.

Bila main badminton, nak kata teamwork tu kena kuat, tak jugak. Teamwork hanya berkesan bila dalam beregu. Badminton tak sama macam bola sepak yang memang memerlukan teamwork 200%. Nak main secara solo dalam bola sepak? Mustahil.

Piala Uber? Kalau tengok situasi realiti sekarang, agak payah untuk team kita lepasi sekurang-kurangnya ke suku akhir. Dulu masa zaman Wong Mew Choo dan Wong Pei Tty - Chin Eei Hui, nampak bersinar harapan Malaysia untuk julang Piala Uber buat kali pertama. Tapi tetap bukan rezeki lagi.


Bagi aku, setiap pemain kena ada mindset untuk improve diri sendiri. Jadi lebih baik berbanding sebelum. Masa match Ng Tze Yong lawan pemain Indonesia, Jonatan Christie, boleh tengok kesungguhan dia untuk buktikan yang dia mampu bagi yang terbaik walaupun masih baru dan gap ranking yang sangat besar berbanding lawan.

Setakat entri ni ditulis, China berjaya rampas balik Piala Uber dari Jepun (yang juara tahun 2018). Piala Thomas tak start lagi. Mampukah Sang Garuda runtuhkan Tembok Besar China? Sama-sama kita saksikan. Semoga yang terbaik antara yang terbaik jadi juara.

Piala Thomas 2020

Date Time Match
Sun, 17 Oct Day 9 1.00 PM INA (3) vs (0) CHN
🏆 CHAMPION: INDONESIA

Piala Uber 2020

Date Time Match
Sat, 16 Oct Day 8 7.00 PM JPN (1) vs (3) CHN
🏆 CHAMPION: CHINA

Update (17 Oktober 2021, 11.50 PM)



Tahniah team Indonesia jadi juara Piala Thomas 2020. Setelah 19 tahun, akhirnya Sang Garuda berjaya merampas kembali piala. Tak lupa juga kepada team Piala Uber China yang berjaya rampas kembali piala dari team Jepun. Tahniah buat semua. Semoga kemenangan ni dapat membakar semangat team kita untuk julang kedua-dua piala tu suatu hari nanti.

Massimo Burrosa Butter Cake. Kek 3 sekawan yang marvelous!


Bila dengar pasal Massimo, mesti ingat iklan kat TV yang baker buat "muaahhh" lepas siap bakar roti. Rare betul iklan macam tu.

Masa beli barang kat 7e, ternampak pulak 3 sekawan ni tersusun elok kat bahagian roti. Aku tak tahu nak panggil apa sebenarnya. Kek? Cupcake? Muffin? Tengok dalam website, dipanggil butter cake je. Tapi tekstur kek ni macam pound cake. Kek ni diletakkan dalam cup. Jadinya, boleh ke panggil pound cake cupcake? Lantak lah. Asalkan boleh makan.

Burrosa Butter Cake ni ada 3 flavour: butter, red velvet dan tiramisu. Harga RM1.60 seketul. Jarang jumpa brand roti yang buat cupcake. Selalunya banyak yang buat roti berinti kan? Tapi Massimo ni lain daripada yang lain. Kek ni special edition. Dibuat sempena 10th anniversary aka sempena ulang tahun ke-10. Wah. Dah lama rupanya Massimo ni wujud.

1. Perisa butter


Memang terasa butter kat situ. Masa bukak plastik wrap tu pun dah bau semerbak butter. Actually, ketiga-tiga kek ni pesen kek basic. Takde inti, krim atau segala mak nenek deco. Kek bodoh. Tapi sedap dan gebu.

2. Perisa red velvet


Biasa makan kek red velvet kat Secret Recipe je. Kali ni boleh lah beli cupcake Massimo pulak. Not bad rasa flavour kek ni walaupun basic. Expectation aku, kek ni warna merah atau maroon terang. Tapi tak pun. Warna lebih gelap.

3. Perisa tiramisu


Favourite aku. Aku suka rasa tiramisu kek ni. Rasa tiramisu yang kuat. Bila bergabung dengan smooth and silky pound cake ni, terasa menjadi kat situ. Selalu makan kek basah yang ada flavour tiramisu. Kali ni bila makan kek kering, terasa sedap pulak.


Expired date Burrosa Butter Cake ni memang lama. Masa aku beli kat 7e pada 9 Oktober hari tu, tengok kat paket, expired date tu 18 Februari. Lebih kurang 4 bulan kek ni mampu bertahan. Kena beli banyak-banyak buat stok. Mungkin tahun depan dah tak dijual. Kan kek ni dibuat sempena ulang tahun ke-10 Massimo.

30 drama terbaik TVB yang pernah ditayangkan di Malaysia.


Mungkin generasi Z tak tahu atau tak layan pun drama TVB yang trending suatu ketika dulu (1990's hingga 2010's) sebelum masuknya segala mak nenek rancangan Korea kat Malaysia. TV2, TV3, NTV7, 8TV dan Astro memang ada slot khas untuk drama TVB waktu tu. TVB (Television Broadcasts Limited) ni salah satu stesen TV terbesar kat Hong Kong. Drama TVB ni merupakan drama yang diterbitkan stesen TV tu.

1. Armed Reaction


Tak silap aku ni antara drama TVB pertama yang aku tengok. Drama pasal polis kat Hong Kong. Masa ni lah mula kenal beberapa pelakon TVB yang terkenal. Main kat TV3 waktu petang. Tiap balik sekolah, memang confirm melekat kat depan TV layan cerita ni. Sampai sekarang ingat lagi pasangan sejoli Marco Ngai dan Joyce Tang.

Armed Reaction ada 5 season. Tapi rasanya TV3 tayang hanya dua season. Season terbaru iaitu season 5 aka Armed Reaction 2021 baru je habis tayang (kat Hong Kong) awal tahun ni. 

2. Healing Hands


Main kat NTV7 tak silap aku. Waktu malam. Cerita pasal doktor bedah macam Grey's Anatomy tu. Aku tak sempat layan sangat. Drama waktu malam memang jarang tengok kes pukul 10 malam dah kena masuk tidur.

3. Burning Flame


Bukan peminat drama TVB lah kalau tak tahu cerita ni. Kisah pasal bomba. Tayang kat TV2 pukul 7 malam. Balik dari main kat luar, terus duk depan TV. Memang best cerita ni sampai kat sekolah pun duk sembang dengan kawan. Ada sampai 3 season. Tapi TV2 tayang sampai season 2 je. Lagu OP yang cukup dramatik. Aku ingat lagi Ah Yau yang memang passionated nak jadi bomba.

4. Face to Face


Tayang kat NTV7 dalam tahun 2002 rasanya. Waktu petang. Kisah pasal lelaki yang hilang ingatan. Makin dia cuba ingat semula segala memori, makin complicated jadinya. Dari drama ni lah aku dan kakak-kakak aku kenal Ekin Cheng.

5. Plain Love II


Kisah kehidupan pembuat teh. Kali pertama aku tengok proses teh dibuat secara tradisional. Daripada proses memungut daun teh sampai lah memasak daun tu. Dalam drama ni ada dua orang kawan baik yang kerja sekali kat ladang teh. Tapi sebab salah faham, daripada BFF jadi musuh.

6. At the Threshold of an Era


Antara drama yang ceritanya berskala besar. Ada dua season. Cerita pasal 3 orang entrepreneurs dalam bidang construction. Plan diorang nak wujudkan satu bandar yang bebas dari pencemaran.

7. Witness to a Prosecution


Kembali ke zaman dulu-dulu (Dinasti Song). Kisah pasal lelaki yang yang pandai dalam forensik. Difitnah sebagai pembunuh, dipanah petir tapi hidup semula. Dengan bantuan koroner, dia terbukti tak bersalah. Bermula dari situ lah dia bersama-sama koroner tu selesaikan pelbagai kes.

8. Aiming High


Kisah pasal pemain judo. Chun (Nicholas Tse) nak belajar judo dari sorang pak cik ni. Tapi disebabkan si Chun ni ada buat hal sebelum ni, pak cik tu suruh Jing (adik pak cik tu) yang ajar. Diorang mula bercinta sampai lah ada beberapa konflik yang berlaku. Drama ni jugak lah yang sebabkan aku suka sangat nak belajar judo. Tapi sampai sekarang tak pernah belajar. Adeh.

9. Crimson Sabre


Drama ni aku ingat-ingat lupa. Kisah pasal lelaki yang dilatih dari kecil untuk jadi pendekar pedang. Ada sorang pendekar yang selamatkan dia masa kecil. Sampai lah dia besar dan mengembara. Masa tu, dia jumpa harta dan wasiat milik pendekar tu. Start dari situ lah dia mula belajar ilmu pedang milik pendekar tu.

10. Return of the Cuckoo


Drama ni memang aku ingat sangat. Pasal lelaki bisu, Man Cho yang jatuh cinta dengan adik angkat dia, Kwan Ho. Masa kecik, Man Cho selalu kena dera oleh mak dia. Dia trauma masa kecik. Paling tragis, mak dia sampai paksa dia minum cecair peluntur. Disebabkan tu lah, Man Cho tak boleh bercakap dan jadi bisu.

Man Cho dibesarkan oleh Kiu Yee, mak angkat dia. Mak angkat dia tu ada anak perempuan, Kwan Ho. Man Cho dan Kwan Ho membesar bersama sampai lah bila besar, diorang mula ada rasa cinta.


Tahun 2015, selepas 15 tahun drama ni ditayangkan, TVB hasilkan naskhah ni dalam bentuk filem. Kesinambungan kisah Man Cho dan Kwan Ho dari versi drama.

11. Gods of Honour


Antara drama TVB yang cukup famous masa zaman sekolah dulu. Geng-geng sekolah memang ramai yang tengok cerita ni. Inspirasi dari kisah-kisah Buddha. Tentang Na Zha yang bersama kawan-kawan dia tegakkan keadilan dalam sistem pemerintahan yang cukup korup. Boleh katakan drama TVB ni merupakan cult classic kat Malaysia waktu tu. Dengan aksi dan bermacam-macam kuasa sakti ada.

12. A Step into the Past


Drama kedua Louis Koo selepas drama Burning Flame. Drama ni jugak drama TVB pertama pasal time travel yang pernah tayang kat Malaysia. Kisah pasal pegawai polis Hong Kong yang kembali ke masa lepas, zaman kuno China. Kehadiran dia kat zaman kuno ni memang sangat penting yang dikaitkan dengan beberapa peristiwa bersejarah.


Selepas 20 tahun, filem Back to the Past yang merupakan kesinambungan drama ni akan ditayangkan. Trailer pertama dah keluar masa 16 Mac 2021 hari tu. Memang excited lah peminat drama ni tengok nanti.

13. On the Track or Off


Aku tak berapa ingat drama ni tapi tajuknya memang aku ingat. Kisah pasal pelatih dan penunggang kuda. Lelaki ni memang minat kuda dan bercita-cita jadi pelatih kuda (equine trainer) yang sah.

14. The Awakening Story


Lagi OP drama ni memang aku ingat. Dengan runut 'la lal la' tu sekali. Drama ni kisah pasal wanita yang koma selama 16 tahun. Tapi sepanjang dia koma, suami dan anak-anak dia tak pernah give up jaga dia. Bila dia sedar dari koma, banyak pulak konflik yang dia kena hadap.

15. Country Spirit aka Plain Love III


Kesinambungan drama Plain Love II. Kalau dulu cerita pasal pembuatan teh, kali ni cerita pasal pembuatan wine atau arak beras. Watak utama cerita ni Ah Shun (Gordon Lam) dan Shun Fung (Charmaine Sheh).

Kisah awalnya bermula bila anak owner kilang arak beras meninggal dunia sebab mati lemas masa satu kes kebakaran. Untuk elak bala, mak dia nak cari calon isteri untuk dikahwinkan (walaupun dia dah meninggal dunia). Tak silap aku ni dipanggil ghost marriage ikut kepercayaan diorang. Syaratnya bakal isteri tu mesti sama tarikh lahir.

Kebetulan tarikh lahir Ah Shun sama dengan anak dia yang meninggal tu. Disebabkan keadaan keluarga dia yang miskin, Ah Shun terpaksa setuju dengan perkahwinan tu.

16. A Herbalist Affair


Kisah pasal pengamal berubatan Cina yang tahu pasal kegunaan herba-herba dan cara rawatan tradisional. Yee Fai (Roger Kwok) cucu kepada pengamal perubatan terkenal. Sekarang dia kerja kat syarikat perubatan Cina, antara syarikat besar dan hebat. Dalam masa sama, Sin Yu (Charmaine Sheh) jadi setiausaha dia.

Walaupun diorang ni tak sebulu, lama-lama jatuh cinta jugak. Tapi bila Yee Fai dapat tahu yang Sin Yu anak bos besar syarikat dia, dia mula marah sebab dia ingat Sin Yu ni spy yang bos dia hantar.

17. Lofty Waters Verdant Bow


Kisah lelaki yang mengembara untuk cari penawar bagi racun dalam badan dia. Sepanjang pengembaraan tu, dia kenal dua orang perempuan yang suka kat dia.

18. Square Pegs


Tayang kat TV2. Awal-awal aku tak layan sangat. Tapi bila dah tengok beberapa episod, best pulak cerita ni. Pasal perempuan yang terpaksa kahwin dengan lelaki kurang upaya walaupun dia tak kenal. Lelaki tu mampu berfikir macam budak umur 8 tahun je. Tapi dia tak jadi kahwin kes masa hari perkahwinan tu, dia bawak lelaki tu lari. Sampai satu masa, lelaki tu mula suka kat dia.

19. Perish in the Name of Love


Yang ni kisah konflik dalam pemerintahan Dinasti Ming. Dikatakan pada zaman ni negara tu ada banyak masalah dan peperangan. Kisah pasal Emperor Song dalam tangani krisis kat negara dia dan percintaan antara puteri raja dengan rakyat biasa.

Bila drama pasal dinasti, memang takkan lari dari kepeningan jalan cerita. Missed satu episod, memang haru lah jawabnya.

Dalang di sebalik perpecahan dan kemusnahan sebuah keluarga dan percintaan rupa-rupanya mak Emperor Song tu sendiri.

20. Aqua Heroes


Drama ni tayang kat TV2. Seingat aku tahun 2005. Pasal sekumpulan remaja yang pandai berenang. Pelakon-pelakon utama drama ni pun bukan pelakon yang selalu ada dalam drama TVB sebelum-sebelum ni. Boleh katakan pelakon BBNU.

21. Point of No Return


Yang ni memang aku ingat dengan jelas. Dulu tayang kat TV3. Memang aku suka tengok. Sekali lagi gandingan antara Julian Cheung dan Charmaine Sheh selepas drama Return of the Cuckoo. Kisah pasal anak orang kaya yang malas belajar dan suka ambil mudah semua benda. Ayah dia owner syarikat kereta api. Dengan harapan suatu hari nanti, anak dia, Chi Lam dapat ambil alih syarikat tu.

Bila ayah dia meninggal dunia, baru lah Tin Chi (Julian Cheung) betul-betul serius belajar dan menuntut segala ilmu untuk jadi ketua syarikat kereta api tu nanti.

Drama ni baru aku tengok semula tahun lepas kat Astro. Channel TVB Classic. Tapi sedih takde subtitle Bahasa Melayu atau English. Masa tengok tu, terpaksa buat-buat faham.

22. To Get Unstuck in Time


Drama kedua berkonsepkan time travel dari TVB yang ditayangkan kat Malaysia. Antara drama TVB favourite aku. Kisah pasal polis, Morning Sir yang boleh berkomunikasi dengan ayah dia dari masa lepas (masa sekarang ayah dia dah meninggal dunia) menggunakan telefon antena besar gedabak tahun 80-an atau 90-an tu.

Dari situ lah dia tahu kisah sebenar kematian ayah dia dan disebabkan perubahan yang dia buat kat masa lepas, masa sekarang pun terkesan.

23. War and Beauty


Kisah zaman Dinasti Qing. Antara drama epik dari TVB. Banyak pelakon-pelakon gred A dalam drama ni. Kisah pasal kegilaan untuk jadi berkuasa dalam pemerintahan dan sanggup berbunuhan untuk dapatkan apa yang diorang nak. Watak-watak utama merupakan golongan wanita yang gila kuasa.

24. The Academy


Pasal kehidupan rekrut baru polis Hong Kong. Sekumpulan anak-anak muda yang menjalani latihan kepolisan. Drama ni pernah tayang kat TV2 pukul 7 petang tak silap. Aku memang tengok dari awal sampai habis.

Ada dua watak utama, Lam Man (Ron Ng) dan Pak Kiu (Sammul Chan). Diorang ni tak sebulu awalnya tapi lama-lama jadi kawan baik. Ending cerita ni memang sedih walaupun diorang semua berjaya tamat latihan untuk jadi polis.

25. Always Ready


Kisah pasal Government Flying Service (GFS) kat Hong Kong. Melibatkan operasi mencari dan menyelamat (SAR), ambulans udara, bomba dan bagi bantuan dalam operasi polis.

26. Under the Canopy of Love


Lagu tema drama ni memang best. Aku siap buat ringtone lagi waktu tu. Kisah pasal Sze (Niki Chow) yang masa zaman sekolah dulu, ada crush kat Alan (Kevin Cheng). Lepas tamat sekolah, diorang lost contact. Tapi ditakdirkan masa dalam mall, diorang jumpa semula kat bawah bumbung yang design macam canopy.

27. Ten Brothers


Yang ni aku dapat tahu bila member sekelas bagitau. Tayang kat NTV7 tahun 2008 waktu petang. Kisah pasal perempuan yang melahirkan 10 orang anak yang ada kuasa sakti. Kesnya dia tersalah minum sup yang ada 10 biji kacang ajaib. Lepas tu, tak pasal-pasal mengandung walaupun tak kahwin lagi.

28. War and Destiny


Drama ni tayang waktu malam kat NTV7. Tak silap aku tahun 2009. Gigih tengok. Berlatarbelakangkan era Perang Dunia ke-2 kat Nanjing. Bila Jepun nak ambil alih kawasan tu, keluarga Ping On (Myolie Wu), yang juga owner syarikat beras terpaksa lari ke tempat yang selamat kat luar bandar. Ada lah beberapa konflik antara Ping On dengan orang sekeliling dia.

29. Yes, Sir. Sorry, Sir! - Online


Walaupun sampai sekarang aku tak habis tengok, tapi aku suka jalan cerita drama ni. Kisah pasal lelaki yang bekerja sebagai polis dan jadi undercover kat sekolah. Sebab ada kes jual beli dadah kat sekolah. Kat sana, dia kena jadi cikgu dan layan kerenah anak-anak murid dia.

30. Highs and Lows - Online


Antara drama tema polis yang best. Penuh aksi dan ada plot twist yang buatkan penonton termasuk aku sakit hati. Kisah pasal inspektor kat Unit Narkotik, Gordon (Michael Miu) yang bekerjasama dengan partner dia dari Unit Risikan, Happy (Raymond Lam).

Happy syak yang Gordon ni polis yang korup dan terlibat dalam aktiviti pengedaran dadah. Tapi rupanya bukan. Sebenarnya Gordon menyamar jadi geng pengedaran dadah sebab nak bongkar rahsia dan dalang di sebalik ketua pengedaran dadah tu.

Sebelum TV3 tukar slot TVB ni kepada slot Akasia, memang petang-petang duk tengok drama Hong Kong ni sambil makan jajan. Boleh katakan hampir semua tema yang TVB buat. Dari bomba, polis, pilot sampai lah dunia korporat dan zaman-zaman dinasti. Jalan cerita yang fresh dan cukup rasa. Ada masalah keluarga, persahabatan, cinta dan masalah kat tempat kerja.

Banyak lagi sebenarnya drama TVB yang Malaysia tayang. Tapi memang aku tak ingat sangat jalan cerita. Mungkin kalau tengok balik baru ingat kot. Yes, Sir. Sorry, Sir! dan Highs and Lows aku tengok online. Waktu ni memang dah tak tengok TV walaupun NTV7 masih lagi tayang beberapa drama TVB.