What's up?

  • run

    HOME

Selamat tinggal 2020. Impian nak tengok kereta terbang belum tercapai.


Masa aku awal-awal masuk sekolah rendah tahun 90-an, aku ingat lagi aktiviti yang cikgu aku suruh buat: lukis pemandangan tahun 2020. Antara yang aku buat adalah lukis kereta terbang.

Memang berteknologi tinggi kereta yang aku lukis. Dengan robot dan bangunan yang futuristik. Waktu tu tengah hot dengan Wawasan 2020. Bila sembang pasal 2020, mesti akan cakap kereta terbang.

Kereta terbang memang dah ada sekarang. Tapi terbang masuk longkang! Apakan daya. Dengan keadaan virus yang bermaharajalela sekarang ni. Dengan ekonomi sangat tak stabil. Kilang pembuatan banyak tutup. Tak heran lah kalau masih belum ada lagi kereta terbang.



Mungkin bukan keperluan buat masa sekarang. Dron dah lama ada. Dan boleh nampak keperluannya. Ada yang guna untuk penggambaran filem/drama, ada yang guna dalam sektor pertanian. Mungkin kereta terbang yang dikatakan dari dulu tu adalah dron.


Apa-apa pun, kalau memang kewujudan kereta terbang adalah untuk menunjukkan kecanggihan teknologi semata-mata, maka lambat lagi lah kita mampu tengok kereta terbang berlegar-legar kat langit.

Bayam Brazil celup tepung. Biar lambat, asal kenyang!


Aku ingat lagi awal tahun masa tengah havoc dengan PKP. Bayam Brazil ni viral jap. Ada yang siap tanam waktu tempoh berkurung PKP. Lepas tu, dalam masa 3 bulan dapat hasil yang berbakul-bakul.



Kat luar rumah aku ada banyak bayam Brazil ni. Aku potong sikit bayam ni nak cuba goreng. Cara goreng bayam ni sangat senang. Macam goreng ayam celup tepung tu. Tapi tak boleh guna api besar sangat sebab nanti bayam tu hangus.


Aku guna tepung jenama Bon Chef. Aku beli kat Lazada. Tak perlu guna telur pun. Sebab tepung ni memang boleh guna tanpa telur atau agen lekatan.


Memang sangat crunchy. Pedas dan berperisa. Aku suka yang BBQ sebab rasa tepung tu macam kombinasi jajan Twisties dan Smax.

Ke arah teknologi nirwayar. Perlu ke lagi pengecas telefon disediakan sekali dalam kotak?


Baru-baru ni Apple ada buat satu tindakan yang mana jadi satu topik yang hangat dibahaskan dalam arena telefon pintar. Bermula daripada iPhone 12, Apple takkan lagi sertakan sekali pengecas dalam kotak baru telefon. Ramai yang kecam sebab terpaksa beli pengecas asing-asing.

Tapi Apple cakap diorang buat macam tu sebab nak save environment. Nak kurangkan pencemaran alam sekitar. Entah. Aku tak pasti. Sebab kalau nak kurangkan pencemaran sekalipun, baik tak payah buat terus telefon.


Tapi mungkin company ni ada sebab tersendiri. Dan aku rasa salah satu sebab tu adalah untuk memaksa pengguna berubah kepada teknologi tanpa wayar atau nirwayar secepat yang boleh. Mungkin lepas ni, iPhone akan datang takde lubang usb untuk cas telefon, tapi kena cas secara nirwayar. Macam teknologi Qi wireless charging yang diperkenalkan suatu ketika dulu.


Aku pernah guna phone Nokia Lumia 820 start tahun 2013 dan phone ni ada wireless charging. Tapi mungkin sebab dulu-dulu arena nirwayar ni kurang sambutan, banyak pengeluar telefon pintar tak implement teknologi ni 100%.

Tengok sekarang je lah. Masing-masing berlumba-lumba nak hasilkan phone atau bateri yang boleh dicas sepantas kilat. Kalau boleh, nak penuhkan bateri dalam masa 1 minit!


Kalau lah betul kiraan aku, teknologi nirwayar ni akan berkembang start tahun 2021. Mungkin sesetengah pengguna tak kisah sangat pasal nirwayar ni. Tapi aku yang selalu buat kerja guna laptop, sangat terkesan dengan teknologi nirwayar. Amat leceh dan sangat berserabut bila nampak banyak wayar berselirat. Aku terfikir, kalau lah boleh transfer files ke laptop (dari HDD) atau nak cas bateri laptop tanpa guna wayar, lagi bagus. Takde lah meja berselerak dengan wayar.


Lagi satu, sekarang aku dah guna magnetic charger untuk cas phone aku. Aku beli kat Shopee. Sangat praktikal sebab dah tak perlu pasang dan cabut charger setiap kali nak cas phone. Dan dalam masa sama dapat kurangkan risiko usb port tu rosak disebabkan keluar masuk charger yang terlalu kerap.

Beli soap dispenser bottle kat Shopee. Jimat sikit duit.


Waktu mandi, aku paling suka guna syampu Clear Men tu. Bila berpeluh, kepala aku selalu gatal-gatal. Lepas guna syampu ni, terus OK. Mungkin sebab kesan dari menthol kot. Sebelum ni aku guna brand Head & Shoulders. Berkesan jugak kalau nak kurangkan kelemumur. Tapi mahal sangat.

Waktu promo hari tu, aku beli lah beberapa ketul syampu Clear Men ni. Nak buat stok. Tapi promo tu untuk 315ml je. Nak beli yang 650ml tu mahal sangat.



Bila guna yang 315ml ni, selalu je air pancut masuk dalam botol tu. Sampai syampu jadi cair bercampur dengan air. Aku pun beli lah botol kosong dalam Shopee. Botol ni je yang aku berkenan. Warna hitam lut cahaya.




Tak lama pun aku tunggu. Sebab barang dari China kan. Tak sampai seminggu. Ambil masa 6 hari je untuk sampai. Dengan adanya botol baru ni, dapat lah aku jimat sikit. Nak agak kuantiti syampu pun senang. Picit je.

Wrap up Shopee 2020: Pun pecah rekod.


Aku tengok kali ni memang Shopee berlumba-lumba dengan Lazada buat sales. Dua-dua pecah rekod jualan. Dan dua-dua ada kelebihan. Macam aku, kalau nak beli barang, aku akan buat survey dulu antara dua platform ni. Contohnya kalau Milo kat Shopee lagi murah daripada Lazada, aku akan godek-godek lagi kedai kat dalam Shopee sebab nak compare pulak harga atau diskaun antara kedai tu.

Aku tengok sekarang banyak je seller kedai runcit yang start jual dalam dua platform ni sejak PKP awal tahun. Logik. Sebab orang dah jarang nak keluar mall beli barang waktu tak mengizinkan macam ni. Tapi tu lah, aku baca berita tadi, masih ada yang terhegeh-hegeh keluar bercuti kat tempat peranginan. Mungkin diorang banyak duit dan kebal penyakit.

Nak keluar sekali-sekala dengan famili makan-makan tu boleh je. Tapi tengok keadaan lah. Kalau nampak ramai orang tu, pandai-pandai lah fikir. Tak perlu pun makan kat sana. Tapau makan kat rumah kan boleh.











Based on lists yang Shopee keluarkan ni, aku tak tahu kenapa alat tulis kena highlight. Ramai ke shopping alat tulis? Ke buku-buku cerita, novel dan sebagainya tu dikategorikan sebagai alat tulis? Kalau ya, logik jugak sebab beberapa bulan lepas Big Bad Wolf dan kedai-kedai buku lain ada buat sales kaw-kaw kan?

Wrap up Lazada 2020: Pecah rekod katanya.


Lazada dah keluarkan statistik infografik berdasarkan jualan 12.12 tahun ni. Antaranya seller semakin bertambah, barang keperluan harian (daily essentials) ada kat top 12 carta. Ye lah, waktu PKP ni memang ramai yang prefer beli barang keperluan ni secara online. Lagipun rata-rata aku tengok, barang dalam Lazada ni banyak yang murah berbanding kedai luar.

Top 3 brands adalah Milo, Nescafé dan Xiaomi. Dalam list ni, Nescafé je yang aku beli untuk tahun ni. Milo memang selalu top dan Xiaomi ni aku rasa kes smartphone Redmi Note 9 dan Poco X3 NFC tu yang banyak bagi sales.






Huawei Nova 8. Design kamera belakang yang lawa dan kemas.


Aku selalu jugak meng-update-kan diri dengan dunia teknologi terutamnya smartphone. Antara phone yang menarik perhatian aku adalah Huawei Nova 8 yang akan dilancarkan tak lama lagi. Gambar phone ni dah leaked.



Aku suka tengok design kamera bump belakang phone ni. Lain daripada yang lain. Kemas dan tersusun. Aku ada baca komen dalam artikel tu. Ada yang kata sepatutnya kamera tu ada kat tengah, bukan tepi.


Aku pun fikir benda yang sama. What if kalau kamera tu ada kat tengah? Lagi better atau tak? Aku pun dengan gigihnya sketch lah dalam Photoshop.

Camera bump kat tengah.

Aku letak flash kat tepi.

Yang ni aku letak secara melintang.

Konklusinya, aku rasa letak lah kat mana-mana pun, memang tetap akan lawa. Sebab design camera bump tu yang sangat menyerlah.

Gegar Vaganza musim 7. GV paling best. Tak boleh nak predict siapa juara.


Maka berlabuh lah tirai GV7 tahun 2020 ni. Excited tu tak hilang lagi. Dalam banyak-banyak GV, musim kali ni paling best. Kualiti finalis tahun ni memang beyond expectation aku.

Siapa juara? Aku tak kisah. Aku tak peduli. Semua finalis gempak. Dari awal, boleh nampak rata-rata diorang ni kurang menyengat. Biasa-biasa je. Tapi bila masuk konsert akhir, semua bagi kaw! Tak toleh tepi, belakang. Pandang depan terus.

Bagi aku, semua finalis kali ni sangat seimbang. Masing-masing ada kelemahan tapi diorang seimbangkan kelemahan tu dengan kelebihan diorang. Contohnya Kak Ani. Dia memang kureng kalau nyanyi lagu ballad atau rock, tapi bila nyanyi lagu irama Malaysia atau etnik kreatif, memang power.

Selain Kak Ani, Cliff Umar paling paling aku tak expect. Hebat betul persembahan dia malam tadi. Teringat aku persembahan Epik High masa MAMA 2012. Memang Cliff Umar ni dapat attract audience join sekaki persembahan dia. Dia buat konsert ni macam dia punya.


Ayu Damit? Sekali lagi dia buat persembahan pertama dan bagi benchmark. Semua persembahan finalis memang tak bosan. Kau akan enjoy bila tengok. Masuk rap battle, memang tak nampak cela yang keterlaluan. Sebab diorang memang have fun atas stage malam tadi.


Tempat ke-7: Ashira
Tempat ke-6: Oja
Tempat ke-5: Linda Nanuwil
Tempat ke-4: Noraniza Idris
Tempat ke-3: Ayu Damit
Naib juara: Mus
Juara: Cliff Umar


Apa-apa pun, sekalung tahniah kepada Cliff Umar, yang jadi juara terhormat GV7 kali ni. Dia ni memang sempoi dan humble plus energetic. Aku harap, semua finalis kali ni dapat terus aktif dalam industri seni. Jangan hilang lepas join GV sudah lah. Jadikan GV ni batu loncatan untuk terus memartabatkan industri seni Malaysia. Peace!

Masak nasi lemak bujang. Aku prefer yang tradisional berbanding hipster!


Zaman sekarang ni banyak jenis nasi lemak yang dijual atau dimasak sendiri kat rumah. Dulu sambal bilis, sekarang ada sambal sotong dan kerang. Dulu ada telur rebus atau telur goreng, sekarang ada ayam goreng. Siap goreng berempah lagi.

Dalam nasi lemak ni, selain nasi, wajib ada sambal bilis, telur rebus, kacang tanah goreng, ikan bilis goreng dan timun.

Bagi aku, aku lebih suka makan nasi lemak yang aku panggil tradisional. Takde ayam atau sotong bagai. Aku selalu jugak masak sendiri nasi lemak. Rasa puas sebab dapat alter sendiri.

Bahan A (nasi)
  • 2 cawan beras
  • 3 sb santan serbuk
  • 2 helai daun pandan
  • 1 inci halia dihiris nipis
  • 1 sb minyak masak
  • Secubit garam halus

Bahan B (bahan kisar)
  • Segenggam cili kering
  • 1 biji bawang merah besar
  • 2 ulas bawang putih

Bahan C (wajib)
  • 2 - 3 biji telur ayam (rebus)
  • Segenggam ikan bilis
  • Segenggam kacang tanah
  • Timun hijau (sesuka hati)
  • 1 keping asam keping
  • 1/4 gula Melaka atau 2 sb gula perang
  • 2 sb gula pasir
  • Minyak masak secukupnya

Langkah-langkah
  1. Bahan A (nasi) tu tanak macam biasa. Campur semua bahan dalam periuk. Cuma santan tu optional nak guna serbuk, kotak atau yang fresh dari ladang.
  2. Kisar semua bahan B. Wajib guna bawang merah. Tak kisah besar atau kecil. Jangan guna bawang holland. Nanti rasa kureng.
  3. Sambil tu, boleh rebus telur ayam, goreng ikan bilis dan kacang tanah.
  4. Untuk buat sambal, taruk minyak masak banyak sikit sebab kalau minyak kurang, bahan kisar tu payah nak masak. Kalau kering, tambah lagi minyak. Tapi jangan terlebih pulak.
  5. Bila bahan kisar tu hampir masak, tekstur cili kisar tu akan berubah. Waktu ni, boleh taruk ikan bilis, asam keping, gula melaka atau gula perang dan gula pasir.
  6. Kalau nak tambah secubit garam pun boleh. Tapi biasanya aku tak tambah sebab ikan bilis tu dah masin.
  7. Lepas siap semua, sedia untuk hidang dan makan!

Ikan bilis yang aku masukkan dalam sambal tu yang belum goreng lagi. Kat sesetengah tempat, diorang goreng dulu ikan bilis sebelum campur dalam sambal.

Memang aku suka yang simple macam ni je. Tak perlu taruk ayam goreng ke unta goreng ke semua tu.

Rindu FamilyMart. Aku buat oden paling mudah dan paling jimat.


Musim hujan sekarang ni memang buatkan aku mengidam nak makan makanan panas berasaskan sup. Serious talk, nafsu makan nasi putih dah kurang.

Kali pertama aku makan oden masa beli kat FamilyMart tahun 2019 tak silap. Memang kaw giler. Oden kat sini ada 2 base: kari dan tom yam. Aku lebih suka tom yam. Tapi start PKP awal tahun hari tu, aku memang tak pergi langsung FamilyMart.

Rindu nak makan oden. Kebetulan singgah AEON Big, aku teringat pernah baca dalam IG ada orang buat oden guna perencah Adabi. Aku pun cari lah kat sana. Memang ada jual. Perencah tom yam dan asam pedas. Dan aku pergi area frozen. Beli satu paket bebola dan nugget semua tu. Jenama Figo.



Rasa oden ni memang jujur aku cakap, tak sama pun macam kat FamilyMart. Campuran tom yam dan asam pedas tu kurang kick. Tapi aroma oden tu ada. Nak kata tak sedap, tak jugak. Sebab memang sedap tapi sup tu kurang pekat. Mungkin kena tambah banyak pes lepas ni.