What's up?

  • run

    HOME

Nak sangat harimau menangis, kan? Kelantan pun joined sekali PKP!


Kelantan joined the group y'all. Sebelum ni ada 6 negeri je. Hari ni tambah satu lagi: Kelantan.

Bagi aku memang patut pun. Jelas sangat ramai yang dari luar berpusu-pusu balik Kelantan dari hujung tahun lepas. For what weh? Nak jumpa famili? Sanak saudara? Sahabat handai? Tolong lah. Kalau bukan urgent, tak perlu pun balik. Tak pasal-pasal bawak balik sekali penyakit! Daripada elok-elok zon hijau dan kuning, dah jadi merah.


Kat Tanah Merah contohnya, kes naik tak henti-henti. Siap kena buat swab test satu kampung! Katanya, ada individu dari luar yang positif dan bila kat kampung ni, lagi lah senang virus nak tersebar. Mask, hand sanitizer apa semua mana nak fikir dah bila duk kat kampung.



Kelantan je dah ada 7 kluster baru. Punca? Rentas negeri. Pebenda weh! Please lah lepas ni kalau tak mampu nak fikir pasal diri sendiri, tolong lah fikir pasal orang lain.

PKP 2.0 dan darurat. Sebenarnya kita dah kalah.


Dengan pengumuman yang baru kita terima ni, ternyata kita sebenarnya dah kalah dalam membanteras COVID-19 masa PKP 1.0 dulu.

Aku kecewa sangat bila ada pihak yang ambil mudah dalam proses pemulihan ni. Hujung tahun lepas, siap ada buat majlis kahwin bagai. Siap berseronok melancong serata negeri sempena tahun baru. Bangga duk cerita pung pang pung pang kat media sosial.

Kes tertinggi dalam sejarah.

Seriously, aku kesian kat mereka yang terkesan: penjaja makanan, pengusaha kedai makan, retail services dan mereka yang dibuang kerja sebab PKP. Hilang punca rezeki untuk suap mulut.

Pihak yang ambil kesempatan? Berseronok pergi bercuti. Dengan tak ikut SOP 100%. Ambil mudah semua perkara. Dengan keluar rumah tak pakai mask. Walaupun duduk kat zon hijau, masih lagi perlu pakai mask untuk keselamatan.


Cukup lah kita semua merana dalam PKP 1.0 dulu. Kerajaan pun dah banyak bagi bantuan. Lepas ni, bila PKP 2.0 dan darurat ni start, ramai yang hilang mata pencarian. Masih ada lagi ke bajet kerajaan nak bagi bantuan? Kesian weh kat mereka yang betul-betul terkesan.

Yang swasta? Tunggu masa dibuang kerja. Yang kerja kerajaan ok lah. Tapi tu pun masih ada lagi mereka yang merungut kerja bertimbun walaupun dapat kerja kerajaan. Bersyukur sikit anda tak dibuang kerja sebab PKP ni.

Triangle of Death. Jangan picit jerawat di bahagian hidung dan mulut!


Baru aku tahu selama ni tak boleh picit jerawat kat bahagian tertentu. Masa blogwalking, aku terbaca satu kes lelaki hampir maut sebab picit jerawat kat bawah bibir. Sebab jangkitan kuman.

Kenapa bahaya picit kat bahagian Triangle of Death tu?

Menurut pakar, kawasan muka yang menghubungkan hidung ke sudut mulut dianggap sebagai kawasan muka yang sangat berbahaya sebab berhubung rapat dengan otak.

So, kalau picit, kemungkinan akan terkena jangkitan kuman. Lepas tu akan merebak ke otak dan seluruh tubuh melalui aliran darah.

Macam mana nak tahu kedudukan Triangle of Death tu? Kat bawah ni boleh tengok contoh yang Dr. Pimple Popper tunjukkan.


Aku pernah jugak picit jerawat kat bahagian ni. Biasanya jerawat kat atas bibir dan dalam hidung. Nasib baik takde problem. Kalau boleh, sangat-sangat elakkan picit jerawat kat bahagian Triangle of Death ni. Even doktor sendiri tak galakkan picit jerawat pada mana-mana bahagian muka. Kenapa? Nanti terkena jangkitan kuman.

PKP 2.0 bermula! Antara hitam dan putih.


Baru tadi PM umumkan PKP 2.0 yang akan bermula Rabu ni. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Aku pasti keputusan ni bukan dipersetujui ramai. Tak kira pekerja sektor awam, mahupun swasta. Tapi nak tak nak, kena buat, dengan keadaan sekarang yang makin bertambah-tambah kes.

Pendidikan


Kalau nak dibahaskan dari segi pendidikan, aku pasti memang kesan 100% dirasai oleh pihak yang terlibat: pelajar, guru, ibu bapa dan pentadbir. Sekolah masih belum dibuka untuk semua. Hanya pelajar yang bakal ambil SPM  dan STPM antara yang diberi kelonggaran. Agak sedih dengan adik-adik kita ni. Terpaksa belajar secara online. Aku yang belajar face to face pun banyak topik yang blur. Ini kan pulak belajar online. Serius, aku tak tahu kualiti keputusan SPM dan STPM tahun ni.

Bila sekolah tutup, parents yang dua-dua bekerja terpaksa hantar anak balik kampung. Kalau ada duit lebih, boleh lah hire pengasuh. Aku percaya, parents kat luar sana mesti dilema. Kalau sekolah bukak, risau nanti anak terjangkit COVID-19. Kalau tak hantar anak ke sekolah, takde siapa nak tengokkan anak dan tahap pendidikan anak pasti terkesan!

Ekonomi

Kalau nak dibincangkan bab ekonomi, lagi lah ramai yang terkesan. Lebih-lebih lagi pekerja gerai makan dan industri kecil-kecilan. Diorang boleh je bukak kedai, tapi bilangan customer yang datang dah tentu kurang. Nak tak nak, cara terbaik terpaksa buat delivery guna GrabFood atau Foodpanda.

Pawagam pun banyak yang tutup. Ada yang dah bukak lepas PKP 1.0 dulu, tapi tak dapat sambutan. Siapa yang sanggup tengok movie waktu-waktu macam ni? Dengan virus yang masih bermaharajalela dan sumber kewangan yang turun naik.



Last-last, ramai yang guna platform online untuk berjual-beli. MBO contohnya, jual barang-barang merchandise macam tumbler limited edition kat Shopee. Dulu tak silap aku GSC pernah guna GrabFood untuk jual popcorn diorang. Nampak tak kat sini? Diorang terpaksa cari cara untuk pastikan bisnes ni terus berkekalan.


Bagi aku, mungkin pawagam kat Malaysia ni boleh cari cara lain. Buat aplikasi smartphone untuk membolehkan customer layan movie. Kalau risau ada yang gatal tangan nak rakam movie, buat macam app Astro Go. Nak screenshot pun tak boleh.

Sosial


Banyak dah artikel yang kupas pasal isu ni. Antaranya adalah kesejahteraan mental. Siapa tak stress bila kena buang kerja? Siapa tak stress bila 24 jam terpaksa berkurung dalam rumah? Duit nak cekau mana? Kalau ada pokok duit belakang rumah tu, takpe lah jugak. Ni nak makan pun terpaksa catu.

Solusi?



Tapi bila jadi macam ni, kerajaan bukan duduk diam membisu. Banyak je bantuan yang diberikan. Dari segi pendidikan, ada Program Jaringan Prihatin. Calon SPM dan STPM dapat bantuan internet dalam Pakej Data Khas. Rata-rata telco buat tawaran RM20 untuk 15GB internet sebulan. Bagi aku, memang cukup je memandangkan kelas online bukannya ada 24 jam sehari.


Selain tu, pengeluaran simpanan dari akaun 1 dah dibenarkan dalam program i-Sinar pada 21 Disember lepas untuk mereka yang layak. Tujuannya untuk ringankan beban rakyat nak hadap krisis ekonomi sekarang ni. Lebih-lebih lagi musim banjir ni. Banyak pulak duit yang bakal melayang. Yang duduk rumah flat atau apartment tu ok lah. Tapi yang duduk rumah teres, tiap-tiap malam tak lena tidur.



Banyak lagi bantuan yang kerajaan bagi. Yang terbaru, program SAVE 2.0 dalam Shopee. Rebat RM200 untuk mereka yang beli aircond atau peti sejuk. Menarik tak?

Dengan segala perubahan dan penambahbaikan yang dilakukan, harapnya dapat lah kurangkan masalah mental yang mungkin dihadapi. Kita tak tahu sebab kita tak merasai sendiri.

Tergantung sepi. Memang lepas ni kena tengok Penthouse 2 pulak.


Makin stress aku tengok Penthouse episod akhir malam tadi. Tapi beberapa persoalan yang aku bangkitkan dalam entri lepas terjawab akhirnya:

Persoalan pertama: Betul ke Yoon Hee yang bunuh Su Ryeon?


Tak. Yoon Hee kena framed. Dia kena tipu bulat-bulat oleh J&T. Memang dia mengaku yang dia bunuh Su Ryeon masa polis tanya, tapi tu sebab dia dah helpless. Takde siapa yang akan tolong dia walaupun dia mengaku dia tak bunuh Su Ryeon.

Dan yang bunuh Su Ryeon adalah J&T!

Persoalan ke-3: Semuanya plan J&T?


Ya. Pembunuhan Su Ryeon adalah plan J&T. Dia, Seo Jin dan maid tu terlibat. J&T nak hapuskan Su Ryeon dan dalam masa sama nak singkirkan Yoon Hee.

Persoalan ke-5: Siapa yang rakam video kematian ayah Seo Jin?


Rupa-rupanya Eun Byeol (anak Seo Jin) yang rakam video tu. Dia yang sent video tu kat Seo Jin tapi tak berani expose kat public sebab masih ada sifat perikemanusiaan. Dia tak nak jatuhkan mak dia. Tapi lepas kejadian dia cuba bunuh diri tu, aku rasa dalam Penthouse 2 nanti, mesti dia akan expose jugak.

Aku memang tak puas hati tengok episod last. Plot lama dan baru tergantung. Stress aku tengok. Aku tak pasti sama ada pengarah memang nak matikan watak-watak utama cerita ni ke apa.



Kematian Su Ryeon tak jelas. Tak pasti memang dia mati ke masih hidup. Apa connection dia dengan bekas isteri J&T tu? Lepas tu, Yoon Hee memang mati ke? Ataupun akan ada scene baru yang mana Logan Lee masuk semula dalam rumah tu untuk selamatkan dia?

Untuk yang belum tengok lagi drama ni, aku syorkan tengok lah kalau ada masa. Tak rugi. Jarang ada drama yang epik macam ni. Once in a while kata orang.

Jom teka plot episod terakhir Penthouse.


Tadi aku baru lepas tengok episod 20 Penthouse. Aku tengok kat One HD. Jangan risau, untuk yang tak pandai omputih, subtitle dalam Bahasa Malaysia pun hado. Baik kan Astro ni?

Episod 20 yakni 2nd last episode, paling speechless aku tengok. Banyak point penting yang tak diceritakan. Bagi aku, episod ni seoalah-olah permulaan kepada rancangan terakhir untuk pastikan pihak-pihak yang bersalah terima pembalasan setimpal!

1. Betul ke Yoon Hee yang bunuh Su Ryeon?


Masa disoal siasat polis, Yoon Hee mengaku yang dia bunuh Su Ryeon. Tapi kat sini aku buat spekulasi sama ada Yoon Hee kena framed atau dipaksa mengaku. Kalau kena framed, aku pelik macam mana dia boleh ada kat dalam bilik Joo Dan Tae aka J&T tu? Kebetulan ke? In case memang dia plan nak bunuh Su Ryeon sekalipun, kenapa nak jumpa kat rumah J&T tu?


Kedua, kalau dipaksa mengaku dia bunuh, mungkin logik jugak. Mungkin J&T ugut Yoon Hee, kalau dia tak bunuh Su Ryeon, nyawa anak dia (Ro Na) akan jadi taruhan.



Tapi kalau ni plan J&T, pihak lain yang terlibat adalah maid J&T tu sendiri. Dia beria-iya mengaku tengok Yoon Hee tikam Su Ryeon. Padahal masa dia masuk bilik tu, Su Ryeon dah ada kat riba Yoon Hee. Mungkin maid ni terlibat sekali sebab dalam episod lepas, dia kantoi. J&T dapat tahu yang maid ni bersekongkol dengan Su Ryeon. Lepas kantoi tu, maid ni janji akan setia kat J&T sampai mati!

2. Apa berlaku kepada bekas isteri J&T?


Yang ni plot tergantung. Masa Logan Lee jumpa Su Ryeon kat taman, diorang ada sembang pasal bekas isteri J&T. Ada rumor yang cakap Su Ryeon ada skandal dengan selebriti (kot), Mr. Jung Doo. Lepas tu Logan Lee tunjuk gambar bekas isteri J&T.


Speku aku, aku rasa Su Ryeon ni ada kembar. Sebab tu ada gosip kata dia ada skandal dengan selebriti tu. Dan kembar dia adalah bekas isteri J&T.

Dari sini, aku agak yang mati tu bukan Su Ryeon, tapi bekas isteri J&T. Agak tak logik Su Ryeon ni dengan naifnya pergi semula ke rumah J&T sorang diri walaupun dia tahu yang nyawa dia mungkin tergadai. Mungkin Su Ryeon dah buat plan yang orang lain tak terfikir. Mungkin dia nak fake kan kematiannya.

Queen is always 10 steps ahead!

3. Semuanya plan J&T?


Mungkin pembunuhan Su Ryeon ni plan J&T. Dia orang yang paling cool masa nampak mayat Su Ryeon. Siap suruh anak-anak dia bertenang lagi walaupun nampak mayat isteri sendiri depan mata.


Masa polis soal siasat pun, dia cuba kenakan Yoon Hee. Sebab tu Yoon Hee macam redha bila polis bagitau yang J&T cakap Yoon Hee nakkan J&T dan Penthouse tu.



Bila Logan Lee dapat tahu yang Su Ryeon kena bunuh, dia terus berlari tahan teksi kat luar airport. Tapi bukan teksi yang datang. Ada van hitam berhenti dan lepas tu tiket flight dan passport dia ada kat bawah. Macam kena culik.

4. Kalau Su Ryeon tak mati, mungkinkah dia akan bergabung dengan Seo Jin untuk jatuhkan J&T dan Yoon Hee?


Sebelum kejadian bunuh tu, Su Ryeon pergi jumpa Seo Jin dan ada mentioned pasal skandal J&T dan Yoon Hee.

Mungkin ke kalau Su Ryeon hidup lagi, diorang akan berganding bahu musnahkan J&T dan Yoon Hee? Logik ke? Entah.

5. Siapa yang rakam video kematian ayah Seo Jin?


Dalam episod 17, Seo Jin ada terima video dari si polan ni. Video saat kematian ayah dia. Dalam video tu, boleh nampak yang Seo Jin adalah 'pembunuh' ayah dia sendiri.

Tapi siapa yang rakam dan hantar video tu kat dia? Siapa yang ada sekali kat tempat kejadian malam tu? Sebab video CCTV, dia dah delete. Plot ni tergantung kat sini.

6. Akan ada Penthouse 2? Ya, pasti.


Masa aku tengok 2020 SBS Drama Awards, ada mentioned kat situ drama terbaru tahun 2021. Dalam list tu ada Penthouse 2. Maksudnya, masalah yang berlaku ni mungkin takkan selesai walaupun dalam episod terakhir Penthouse?!

Makin pening dibuatnya. Tapi best. Dah lama aku tak layan drama Korea macam ni. Dia punya plot tu memang cannot brain. Aku rasa kalau mak-mak tengok boleh migrain seminggu.

Teruja layan Penthouse. Drama Korea yang penuh saspens!


Aku mula tengok bila perasan drama ni trending kat Twitter. Kat Astro One HD ada. Setiap Selasa dan Rabu, pukul 8.10 malam. Lewat sehari daripada Korea (Isnin dan Selasa). Kalau takde Astro, tengok je lah online.

Kehadiran golongan bawahan menggugat golongan kayangan!

Episod pertama memang dasaaat. Jalan cerita memang power dan padu. Watak utama dalam cerita ni ada 3 sebenarnya. Semua perempuan. Drama ni, lelaki pun boleh tengok sebab cerita ni bukan cerita mak-mak.

Konflik rumah tangga yang keji.

Perebutan kuasa bermula!

Bagi aku, Penthouse ni takde lah plot twist macam movie The Call tu. Tapi drama ni banyak unsur saspens yang kadang-kadang tak terfikir dek akal. Sampai kau speechless dengan jalan cerita drama ni. Sangat menguji keupayaan otak kau untuk selesaikan misteri setiap watak.

Rahsia di sebalik rahsia.

Sanggup buat apa saja demi kuasa.

Kalau difikirkan balik, cerita ni macam takde watak utama. Semua watak boleh jadi point cerita. Pandai penulis skrip/pengarah hasilkan jalan cerita yang nampak biasa, tapi kompleks.

Balas dendam adalah pengajaran terbaik!

Rahsia yang disembunyikan pasti terungkai.

Aku baru lepas tengok episod 19. Katanya ada 21 episod. So, tinggal 2 lagi lah. Kat korea, Penthouse ni ditayang kat SBS. Kat Viu Malaysia takde tapi Viu Singapore ada je. Alahai. Memang tak sabar nak tengok.