What's up?

  • run

    HOME

Cara mudah check entri dah terindeks oleh Google ke belum.


Syarat nak bagi entri yang kita buat tu muncul dalam hasil carian (Google, Bing dsb), adalah entri tu mesti terindeks. Maksudnya, Googlebot dah rekod dalam sistem yang membolehkan entri tu muncul bila sesiapa search berkaitan entri tu.

Caranya senang je. Copy format tulisan kat bawah, dan letak dalam kotak search sama ada Google, Bing, Yahoo!, DuckDuckGo dsb.

"tajuk entri" site: bolakatok.com

Bahagian 'tajuk entri' tu digantikan dengan tajuk entri dalam blog dan 'bolakatok.com' tu tukar kepada url blog sendiri.

Senang tak? Kalau nak tengok lagi detail, boleh je tengok dalam Google Search Console. Kat situ kita boleh tengok berapa orang yang baca blog kita, macam mana diorang jumpa blog kita, cara diorang view blog kita dsb. Kiranya lagi advance dari statistik dalam Blogger setting.

18 comment (s):

  1. Sekali-sekala ada juga tengok statistik blog kat google search console. Kalau tak check pun, dia ada email kita. Boleh dapat idea nak improve performance blog kita, kan. :)

    ReplyDelete
  2. Waa.. terima kasih. Nak tengok juga nanti.

    ReplyDelete
  3. Memang selalu sangat bukak google search console tuuu, tengok entries mana paling banyak views hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Memang banyak info berguna dalam tu.

      Delete
  4. Aha dapat laporan hari ini.
    Apapun terima kasih maklumat di kongsi.

    ReplyDelete
  5. Ooh..baru tau. Ketinggalan sungguh..hehe
    Thanks sharing!

    ReplyDelete
  6. wah..terima kasih share. dulu orang rajin gak baca blog saya, buat research untuk travel. Sekarang je bilangan reader sendu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Mungkin lepas ni boleh aktif balik macam dulu. 🙂

      Delete
  7. Ohh macam tu ye..hampir mengabaikan part ni sebab jarang menjengah GSC..huhu
    Terima kasih share.

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.