What's up?

  • run

    HOME

Jadikan gambar header blog lebih berkualiti dan jelas.


Aku baru perasan baru-baru ni yang UI header widget  dah berubah. Nampak lagi kemas. So, aku cuba lah tukar header. Macam biasa, ada dua option kat situ:
  1. Input image URL.
  2. Upload image from computer.

Kat bawah tu pulak ada fungsi baru iaitu boleh letak URL image yang kita nak jadikan sebagai header.


Kalau perasan, lepas klik 'Upload image from computer' tu dan bila kita view blog, saiz header akan auto shrink. Dengan kata lain, gambar akan jadi kecik dari saiz asal dan jadi kabur. Low quality kata orang. Pelik kan?

Macam mana nak jadikan gambar header tu sama macam gambar ori? Senang je.
  1. Klik 'NEW POST' atau bukak je entri sedia ada.
  2. Klik 'Upload from computer' dan pilih gambar yang berkenan di hati.
  3. Klik 'HTML view'.
  4. Copy URL yang ada dalam area yang aku highlight tu.
  5. Bukak semula widget header tadi.
  6. Tick 'Input image URL'.
  7. Paste URL tadi dalam area 'Image URL'.
  8. Klik 'SAVE' dan siap.







Team Blogger sekarang nampak macam bergiat aktif nak improve Blogger ni. Ada beberapa part yang aku perasan, diorang tukar UI baru macam kawasan Reading List dan Layout. Bagus lah. Semoga akan datang, diorang buat app Blogger yang lagi better kat phone. Senang sikit nak post entri dari phone.

17 comment (s):

  1. Betul. Sejak akhir-akhir ni pun akak perasan yang blogger punya setting macam ada lain sikit๐Ÿ˜….Nasib boleh adapt cepat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogger nak kena lari lagi cepat. ๐Ÿ˜„

      Delete
  2. oh wow tak perasan pun dekat bahagian update header pun dh bertukar... maklumla, dah lama guna header sedia ada hehe.. nak tukar pun malas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru lagi tukar. Mungkin nak adept dengan UI lebih moden.

      Delete
  3. Akak dh lama dok berblog kt hp..bk tukar templete segala bagai tp lembab la..kecik pulak th..

    ReplyDelete
  4. Nak kena cuba! Puas lahhhhh tukar header sebabbb gambar blur. Tak tahulah laptop saya jeke yang blur, di laptop orang lain elok. Tapi memang blur. Sumpah fedap hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi jadi kecikkk pulakkkk :')

      Delete
    2. Cuba tengok dalam template. Lepas tu try buat:

      .Header img, .Header #header-inner {
      width: 100%;
      height: auto;
      }

      Delete
    3. .Header img, .Header #header-inner {
      width: 100%;
      height: auto;
      }

      Nak paste di mana ye? Sorry banyak tanya pulakkk hehehe

      Delete
    4. Saya dah contact via e-mel awak.

      Delete
  5. Terima kasih, share pasal ni, ye. Boleh rujuk blog ni, bila tukar header. :)

    ReplyDelete
  6. Maksudnya guna url lagi better dari direct upload. Baik, sedia faham. Terima kasih.

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.