What's up?

  • run

    HOME

Pengalaman cabut gigi di klinik kerajaan bahagian 2.


8 Oktober 2020, Khamis

Aku datang lewat sikit. Dekat 12 tengah hari. Kali ni memang tak sama dengan sebelum ni. Ruang menunggu di kaunter pendaftaran kosong. Takde pesakit yang datang. Penjaga kaunter cakap memang hari khamis kurang orang datang. Aku tak tahu sebab apa.

Aku tak perlu tunggu atau ambil nombor giliran sebab memang takde orang. Aku sorang je yang ada. Lepas tu, aku terus pergi ke klinik gigi kat belakang tu dan dalam tu pun memang ada nurse je yang jaga kaunter plus doktor-doktor yang mengira detik untuk rehat tengah hari.

Tak lama pun aku tunggu. Aku dipanggil masuk ke bilik rawatan untuk cabut gigi. Kali ni doktor lelaki. Lepas sesi Q&A, aku diberi 2 suntikan bius. Bius pertama untuk bagi tak sakit masa proses cabut gigi nanti. Dan bius kedua untuk elakkan darah keluar banyak bila gigi dicabut. Sakit? Ya, bius kedua tu sakit sikit. Tapi dalam beberapa saat je sakit. Lepas tu dah kebah.

Bila doktor goyang-goyang gigi aku ni, memang bergoyang-goyang sekali kepala aku! Tak sakit tapi rasa tak selesa sebab risau tools yang doktor guna tu tercucuk lidah atau pipi aku. Seriau. Lama jugak dia bertungkus-lumus cabut gigi geraham kekal aku ni. Memang payah sebab gigi ni dah pecah dan sebelah gigi tu takde bahagian atas untuk dipegang.

POP!! Gigi aku patah masa doktor cuba cabut. Doktor berjaya keluarkan separuh gigi saja. Separuh lagi yang tinggal akar tu terbenam kat dalam gusi. Dia cuba keluarkan sedaya upaya tapi tak boleh jugak. Hampir pukul 1. Doktor mintak aku datang semula (temu janji) dalam masa 10 hari lagi. Kalau ikutkan, lama lagi dia nak letakkan aku, tapi sebab kes aku ni kes yang boleh dikatakan emergency, jadi aku dimasukkan kat slot yang kosong secepat mungkin.

Kapas, ubat tahan sakit dan paracetamol.

Bila balik rumah, aku makan sikit dan terus telan ubat tahan sakit. Sebijik je. Bahagian gigi tu tak sakit, tapi bila berlanggar dengan gigi atas, rasa memang nak bagi penampar. Aku kena bertahan dalam masa 10 hari ni. Gigi yang problem ni belah kanan. Aku kunyah makanan belah kiri.

Paling tak best bila nak gosok gigi. Aku rasa ada sesuatu melekat kat gusi gigi yang problem tu, tapi tak berani nak usik sebab risau bleeding dan terkena infection. Waktu berus gigi tu, aku akan elakkan berus kat serpihan gigi yang problem tu. 3 hari je rasa pedih. Lepas tu ok.

Kos: RM1 untuk pendaftaran

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.