What's up?

  • run

    HOME

Pengalaman cabut gigi di klinik kerajaan bahagian 3.


18 Oktober 2020, Ahad

Aku ke klinik dalam pukul 8 pagi memandangkan temu janji aku pukul 8 pagi. Orang ramai kat kaunter pendaftaran tapi aku sorang je pesakit yang ada kat bahagian pergigian. Mungkin aku pesakit pertama hari ni.

Bila masuk bilik rawatan, terus doktor sambung cabut akar gigi yang tertinggal tu. Doktor yang sama. Kali ni azab sikit. 6 bius diberi. Masa bius ke-4, aku masih lagi rasa sakit kat bahagian akar gigi tu. Doktor pun bingung memikirkan. Bius ke-5, doktor suntik kat bahagian yang sakit tu. Tapi masih lagi sakit. Sakitnya tu macam luka yang dicucuk-cucuk dengan besi. Rasa sakit dan ngilu serentak.

Lepas bius ke-5, doktor tu mintak nasihat daripada doktor perempuan yang ada kat situ. Dia inform masa cucuk tu, air bius yang meleleh keluar tu jangan disedut (guna penyedut yang biasa doktor guna masa nak cuci gigi tu). Biarkan air bius tu bertakung sementara kat kawasan yang sakit tu.

Jadi, doktor gigi aku ni pun suntik ubat bius betul-betul kat bahagian yang sakit. Nauzubillah. Memang sakit teramat sakit. Dia kata, kena suntik kat tempat sakit tu baru ubat bius berkesan. Dan Alhamdulillah, memang berkesan. Memang dah tak sakit tapi kebah je rasa. Dan operasi mencabut gigi pun bersambung.

Part ni boleh nampak doktor dah nak give up. Sebab memang payah nak keluarkan akar gigi tu. Dia kata, kalau memang tak dapat nak keluarkan, aku kena refer hospital. Mungkin kena jumpa pakar. OMG. Aku tak nak. Aku tak nak masuk hospital. Leceh dan comfirm ambil masa yang sangat lama untuk buat temu janji.

Tapi, lepas berhempas-pulas, akhirnya berjaya jugak akar gigi ni dikeluarkan. Alhamdulillah, aku happy, doktor happy dan nurse pun happy. Doktor tunjuk kat aku akar gigi tu. Memang besar. Mungkin sebab tu kot payah nak keluarkan. Lepas tu, gusi aku dijahit sebab nak tutup ruang yang besar kat gusi tu.

Ubat ulser mulut. Doktor bagi sebab kat area bibir aku ada ulser.

Dah settle? Belum lagi. Next appointment aku minggu depan. Doktor mintak aku datang sebab nak buang lebihan jahitan tu. Lepas diberi ubat dan kapas, aku pun balik. Sampai je rumah, aku terus mandi. Tapi dokor pesan jangan berkumur sebelum pukul 3 petang sebab tak nak bagi bleeding lagi teruk. Lepas tu, aku makan snek sikit, dan terus makan ubat tahan sakit. Waktu ni memang rasa berdenyut-denyut bahagian jahitan tu. Oleh sebab aku tak nak rasa lagi sakit, aku pun terus tidur.

Tips dari doktor:
  • Jangan makan pedas.
  • Elakkan minum air panas. Lebih afdhal minum air sejuk.
  • Berus gigi dengan perlahan.
  • Makan ubat antibiotik ikut jadual.
  • Makan ubat tahan sakit bila perlu.

Kos: RM0 untuk pendaftaran, RM15 untuk jahitan

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.