What's up?

  • run

    HOME

3 kedai berhantu akhirnya ada dalam Shopee! MR. DIY, ECO Shop dan Daiso!


Impak yang dirasai kesan daripada PKP, banyak kedai serbaneka fizikal buang pekerja. Dua minggu lepas, aku ada pergi ke kedai RM2 aka ECO Shop. Masuk je dalam kedai, aku perhati sekeliling. Tak banyak stok yang ada kat shelf, tak ramai staff tapi banyak longgokan kotak kat lantai yang aku kira mungkin stok baru sampai. Customer ramai tapi stok kurang. Rupa-rupanya, dengar dari mulut staff yang ada kat situ, dia bagitau ramai pekerja dah kena buang waktu PKP. Sekarang bila PKP dah tamat, tak ramai pekerja yang masuk semula. Ye lah, mungkin pekerja-pekerja yang dibuang tu dah dapat kerja baru. Bukan apa, expectation aku bila masuk kedai tu lain. Luar nampak besar tapi bila masuk dalam, stok tak banyak. Banyak shelf kosong tak diisi stok baru.



Aku rasa impak PKP ni yang membuatkan banyak kedai baru dalam Shopee muncul. Selama ni aku tahu MR. DIY je yang ada untuk kategori serbaneka dan hardware. Rupa-rupanya ada 2 kedai baru yang muncul: ECO Shop dan Daiso! Wah, makin menggila lah orang membeli nanti! Dah lah 3 kedai ni dinobatkan sebagai kedai berhantu. Masuk nak beli satu barang, keluar bawa 10 barang. Tak ke berhantu namanya?

Antara barang Daiso.

Antara barang ECO Shop.

Antara barang MR. DIY.

Aku sebagai customer tetap Shopee sangat teruja bila kedai-kedai ni ada. Sebab apa? Lepas ni dah tak payah nak keluar rumah pergi kedai fizikal. Kedai online kan ada. Senang dan praktikal. Boleh fikir masak-masak barang apa yang patut beli. Lagipun, Shopee banyak kali buat sale. Paling best dapat free shipping RM10. Bila beli barang at least RM10, shipping fee dah tak payah bayar. Jimat duit dan tenaga.

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.