What's up?

  • run

    HOME

Kesemua ikan guppy aku dah mati. Aku tak pandai jaga ke?


Hari Khamis bersamaan 2 Julai 2020, aku beli ikan guppy kat kedai. Ada dua jenis ikan. Tapi aku tak ingat nama apa. Setiap jenis aku beli dua ekor. Jadi total empat ekor. Harga satu jenis tu RM4 seekor, lagi satu jenis RM6 seekor. Kesemuanya RM20 plus RM2 makanan ikan. Aku beli kononnya nak start bela ikan hiasan ni, memandangkan aku ada pasu kaca yang comel.

Makanan ikan yang staff bagi.

Tapi malangnya hari pertama tu dalam pukul 12 malam, seekor ikan guppy aku mati. Terapung-apung kat permukaan air. Sedih. Tak sampai sehari aku beli. Aku tak tahu sebab apa ikan tu mati. Sebab akar pokok dalam pasu kaca tu beracun? Sebab tak boleh adept dengan air mineral? Sebab pasu tu kecik sangat? Atau sebab makanan yang tak sesuai? Tapi seingat aku, staff yang jual tu recommended makanan tu. Jadi, takde masalah pasal makanan lah kan?

Sebelum pengkebumian.

Spesies ni pun sama dah takde harapan nak teruskan hidup.

Esoknya, seekor lagi mati. Jenis yang sama. Aku dah siap tukar air, buang pokok (beracun?) tu lagi. Dah bersih tapi mati jugak. Lusa, seekor lagi mati. Kali ni jenis yang lain. Jenis ekor kembang. Seriously aku tak tahu apa punca. Sebab bilik aku panas? Setahu aku air tu elok ja sejuk, tak panas pun. Last sekali, semalam, seekor lagi mati! Semua ikan aku mati! Sedih aku tak tahu nak buat apa. Dulu masa sekolah rendah, aku ada ja bela ikan guppy. Tapi takde mati sepantas ni. Kesian ikan-ikan tu, baru nak kenal dunia luar.

Aku gali lubang, lepas tu aku letak bangkai ikan-ikan ni.

Yang ni pun sama.

Aku siap pacak pokok kat situ sebagai tanda.

Aku tak sure lepas ni nak beli lagi ke tak ikan. Nanti beli, mati semua. Ke ikan-ikan guppy kat sini tak tahan lasak? Entah. Lebih baik aku letak pokok je dalam pasu tu.

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.