What's up?

  • run

    HOME

Beli mentol lampu di MR. DIY? Apa beza daylight, cool white dan warm white?


Aku ada beli lampu meja online. Memang lawa. Sebelum beli tu aku memang akan baca review habis-habisan. Manalah tahu kot-kot kena scam. Alhamdulillah setakat review yang aku baca ok. Tapi ada beberapa buyer yang dapat lampu ada kesan kemik. Aku risau jugak masa nak order. Sebab seller ni je yang jual murah.

Mentol free gift.

Bila pasang kat lampu meja.

Kun faya kun. Dalam hati aku, aku rasa baik beli je. Dalam masa 4 hari, lampu meja ni pun sampai. Cepat kan? Nasib baik semua ok. Kesan calar pun tak jumpa. Ada free gift mentol lampu. Tapi yang tak best, mentol ni jenis warm white. Aku prefer yang daylight. Beza ke? Ya, memang berbeza. Boleh refer pada gambar kat bawah ni yang aku baca dari website Flash Components.


Warm white ni warna oren. Aku tak biasa buat kerja bawah cahaya warna oren ni. Masa kat universiti dulu pun buat kerja bawah cahaya warna daylight dan cool white. Walaupun terang, tapi tak sakit mata bila lama-lama buat kerja atau study.


Aku pun cari lah kat MR. DIY online. Harga boleh tahan. RM5.90 sebiji. Kedai ni dekat dengan kawasan rumah aku. Plan nak search dulu siap-siap baru pergi ke kedai. Kang bila pergi nanti, lain pulak yang dicari. Sampai saja kat MR. DIY, aku terus pergi area mentol lampu. Ada banyak jenis. Pening mencari. Staff semua macam busy. Akhirnya jumpa mentol yang aku nak. Daylight. Aku request kat staff tu nak test elok ke tak sebelum beli. Lepas settle bayar, aku balik rumah dan test pasang kat lampu meja. Oh, lupa nak inform. Cashier cakap ada warranty seminggu. In case rosak, boleh datang kedai, bawa sekali resit pembelian.

Siap ada SIRIM.

Jimat tenaga sehingga 80%.

Selepas pasang mentol baru. Cun tak?

Lepas ni boleh lah buat kerja dengan selesa. Tu pun kalau tidur lewat.

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.