What's up?

  • run

    HOME

Jaguh bola kampung The Big Green!


The Big Green ni filem Disney tahun 1995. Dah 25 tahun berlalu. Lama kan? Ni kalau yang dah kahwin ni rasanya dah ada 2 orang anak kot. Minggu lepas aku sempat tengok cerita ni kat laptop. Bukan kat pawagam ye. Pawagam masih lagi tutup. Sebenarnya banyak filem kanak-kanak 90-an pasal sukan. Dari besbol, bola sepak, ragbi, bola keranjang sampai lah hoki ais. Cerita yang membantu mempupuk semangat kerjasama berpasukan.

Hari pertama cikgu Anna mengajar.

Juan Morales. Murid baru. Pandai main bola sepak tapi mak dia tak approved.

Untuk kali ni, The Big Green ni berkisarkan mengenai bola sepak. Sekumpulan budak kampung yang tak tahu main bola sepak sampai lah dapat masuk liga utama kat kampung diorang. Ada sorang cikgu baru ni, Anna, yang datang dari England. Masa mula-mula mengajar kat sini, dia tengok murid kelas dia tak minat belajar. Budak-budak tu tak minat belajar sebab kata diorang dah 4 tahun berturut-turut diorang dapat markah test paling teruk dalam daerah tu. Budak-budak ni rasa diorang losers.

Team The Big Green. Siap ada kambing jadi maskot.

Tempat diorang practice petang-petang.

Tapi cikgu Anna ni rasa kalau budak-budak ni kurang minat belajar formal macam ni, dia guna pendekatan lain. Dia bawak murid-murid dia main bola sepak kat padang. Dengan cara ni, at least budak-budak tu ada kemahiran tersendiri. Lagi satu, ada sorang polis kat sini bekas pemain bola. Dan pernah jadi juara kat situ. Disebabkan rasa teruja untuk kembalikan kejuaraan tu semula, cikgu Anna ni pun latih lah budak-budak ni main bola sepak.

Menang jugak akhirnya.

Gambar kat billboard kampung diorang.

Latih punya latih, akhirnya budak-budak ni jadi juara match bola sepak. Macam tak logik, tapi itu lah kan. Moral yang nak disampaikan kat sini adalah usaha. Selagi kita ada usaha, daripada zero kita boleh jadi hero. Daripada kaki bangku boleh jadi kaki emas!

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.