What's up?

  • run

    HOME

Masak fettuccine carbonara dengan mudah!


Hari tu aku ada tengok satu video ni. Rancangan memasak plus temu bual ala-ala Ketuk-Ketuk Ramadan. Sambil memasak sambil bergosip. Guest kali ni Shane Filan, vocalist utama kumpulan Westlife. Dalam rancangan ni, salah sorang host dan juga chef Itali, Gino, sembang pasal masak-masak dengan Shane.


Lepas tu, Shane ni ada sebut pasal spaghetti bolognese, yang dia pandai masak spaghetti ni masa kat rumah. Gino ni terus tegur. Katanya mana ada spaghetti bolognese! Orang Amerika yang reka-reka masakan tu. Kat Itali diorang tak guna spaghetti sebab tak ngam gitu! Diorang guna fettuccine. Aku pun apa lagi, pelik ada, kagum pun ada. Ilmu baru. Selama ni aku ingat spaghetti bolognese tu masakan pure Itali!

Aku jarang makan fettuccine ni sebab mi fettuccine ni ambil masa untuk masak sempurna bila rebus. Mi spaghetti cepat pulak masak. Keesokan harinya, aku pun order fettuccine kat Lazada. Plan nak beli sos bolognese, tapi tak jadi. Aku order sos carbonara. Kononnya nak try brand San Remo sebab selama ni guna brand Prego.



Dua hari kemudian, sampai lah barang yang dipesan. Aku beli time promo. Free shipping bila beli barang at least RM15. Excited jugak sebab siap dapat free gift lagi. Pemurah betul company ni. Bila dah masak, rasa macam mana?

Bagi aku, sos carbonara San Remo ni bila makan kosong macam tu ja memang best. Tapi bila campur dengan fettuccine, rasa keseluruhan tu agak kureng sikit. Mungkin sebab aku letak sikit sangat sos carbonara?

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.