Selesai booster dos kedua vaksin Pfizer.

 Update: 15 November 2022


Lepas ambil booster dos pertama tahun lepas plus COVID-19 dah bertukar jadi endemik, aku jarang sangat bukak app MySejahtera. Lagipun, nak masuk mana-mana tempat, dah tak perlu scan MySejahtera. Sebab tu rasanya app tu dah macam sepi sikit.


Minggu lepas, masa godek-godek app MySejahtera, aku perasan ada tawaran untuk ambil booster dos kedua. Kenapa aku guna term tawaran? Sebabnya setahu aku booster tak wajib ambil. Tapi sangat digalakkan untuk ambil. Kalau dah selesai ambil dos pertama, sangat lah dialu-alukan untuk ambil dos kedua.


Untuk dos kedua ni, sistem app tak sama macam dos pertama. Dos kedua ni kita boleh pilih tarikh dan tempat untuk ambil vaksin. Bukan ditetapkan oleh kerajaan macam dos pertama yang aku pernah ambil dulu. Dan mungkin jugak sekarang ni, sesiapa yang belum ambil dos pertama, diorang boleh pilih tarikh dan tempat yang diorang nak.

Aku dan kerusi kosong.

Maka, hari ni, pergi lah aku ke Klinik Kesihatan Presint 18 memandangkan aku singgah kejap kat Putrajaya. Kat sini tak ramai pun yang datang ambil vaksin. Boleh kira dengan jari berapa je yang datang.

Stesen sini ada 6:
  1. Pendaftaran
  2. Key in data dalam sistem
  3. Pengesahan doktor
  4. Cucuk vaksin
  5. Pengesahan app MySejahtera
  6. Ambil kad vaksinasi

Mudah. Tak ramai orang. Tak sampai setengah jam pun aku kat sana. Sebab untuk cucuk vaksin, ada ruang khas. Tak kacau dengan pesakit yang datang ke klinik tu.

Kena isi borang ni kat stesen pertama.

Kesan vaksin booster dos kedua


Bahagian bahu aku sengal. Tak sakit. Sengal je. Tapi dah agak. Sebab masa cucuk dos pertama, bahu aku pun sengal jugak. Mungkin vaksin tu baru nak mula bekerja.

Lengkap!

Mulanya aku risau nak ambil booster dos kedua ni. Kesnya booster dos pertama aku, aku ambil AstraZeneca. Risau bercampur jenis dos. Tapi diorang cakap kalau dos campur-campur (heterologous) takde masalah.

Harapnya tak demam lah. Nurse yang cucuk aku tu pesan, minum banyak air masak. Dan aku pun sempat tanya sama ada boleh ke tak nak makan vitamin C. Dia kata boleh je.

Update 1 (15 November 2022, 12.36 AM)


Bersin. Beberapa kali aku bersin. Tapi tak teruk. Sama macam lepas ambil booster pertama tahun lepas. Mungkin salah satu kesan pada badan aku kot.

Post a Comment

4 Comments