What's up?

  • run

    HOME

Air Bud. Filem Disney paling best pernah aku tengok.


Ni kali kedua aku layan filem Air Bud. Aku sebenarnya tak terfikir pun nak tengok cerita ni. Sebab baca sinopsis, pasal anjing. Hurmm. Tapi disebabkan ni cerita tahun 90-an, aku pun layan. Memang aku tahu. Kebanyakan filem kanak-kanak tahun 90-an mesti best.

Lepas je habis tengok, jujur aku kata cerita ni memang best! Aku ingat cerita biasa-biasa je. Tapi bukan. Sampai bergenang air mata aku. Ada part sedih, ada part happy.

Untuk yang tak pernah tengok filem ni, meh aku story sikit. Filem ni berkisarkan tentang sorang budak lelaki, Josh Framm yang baru pindah rumah. Ayah dia baru meninggal dunia dalam kemalangan pandu uji jet. Walaupun Josh masih ada mak dan adik perempuan tapi dia masih rasa sunyi. Mungkin dia sangat rapat dengan ayah dia.

Josh dan ayah dia.

Masa hari pertama kat sekolah.

Josh suka main bola keranjang dengan ayah dia dulu. Tapi lepas ayah dia dah takde, takde siapa yang dia boleh main sekali. Kat sekolah, dia sanggup jadi water boy atau budak suruhan team bola keranjang. Padahal boleh je dia apply join team bola keranjang tu.

Gelanggang bola keranjang lama.

Dia siap bagi Buddy puding.

Suatu hari masa dalam perjalanan balik dari sekolah ke rumah, Josh singgah kat sebuah rumah usang ni. Kat sini dia nampak ada gelanggang bola keranjang yang dah buruk. Kat sini lah dia jumpa Buddy, anjing aka best friend dia.

Waktu ni Josh tahu yang Buddy pandai main bola keranjang.

Happy bebenor diorang.

Start dari situ lah kekosongan jiwa Josh ni terubat. Dia dan Buddy memang rapat. Sampai satu hari tu, tuan Buddy ni nak ambil semula Buddy.

Josh sedih sebab tuan Buddy nak ambil semula Buddy.

Antara scene paling menyentuh jiwa sanubari.

Part ni aku sedih. Josh pergi cari Buddy kat rumah tuan dia dan bawak Buddy ke satu tempat yang aku rasa macam pulau kecik. Niat dia nak bagi Buddy ni bebas dari tuan dia dan dengan harapan Buddy akan dapat tuan baru yang lebih baik.

Meleleh hingus dia nangis.

Akhirnya Buddy kembali cari Josh!

Hari tu jugak Josh ada match bola keranjang. Masa ni Josh dah join team bola keranjang. Team Josh hampir kalah. Tanpa disangka-sangka, Buddy muncul masa match tu. Mungkin sebab dia tahu Josh perlukan dia waktu tu.

Bagi aku, cerita macam ni memang best. Dengan skor muzik yang memang mendayu-dayu bila dengar. Kalau ikutkan, 23 tahun dah berlalu. Filem ni tahun 1997. Tapi sampai sekarang masih releven.

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.