What's up?

  • run

    HOME

Pertama kali bela ikan neon tetra dan GloFish.


Ingat tak aku ada mention aku pergi Marang dalam entri lepas? Aku lupa nak bagitau. Kat kedai ikan tu, aku sempat lah beli beberapa ekor ikan neon tetra dan GloFish. Tak banyak pun. Risau tak muat akuarium aku yang secoit ni.


Ikan neon tetra ni aku tak pasti jantan atau betina. Aku tanya penjual ikan tu, dia pun tak pasti. Ikan GloFish pulak aku beli warna oren, hijau dan kuning. Warna lain dah habis.

Banyak jugak aku spent duit beli barang-barang akuarium termasuk lah pam oksigen, aquarium soil, benih pokok akuatik dan brand Aquadine seperti anti-white spot dan anti-chlorine.



Aku beli akuarium style lego ni dalam Shopee. Murah je. Tapi lampu tu LED tu tak tahan lama. Dalam seminggu dah rosak sebab terkena percikan air. Kebanyakan aksesori dan barang-barang lain aku beli dalam Shopee jugak.



Untuk pengetahuan, ikan GloFish ni dihasilkan daripada kejuruteraan genetik dan dah dipatenkan siap-siap. Maksudnya ikan ni tak boleh dijual sesuka hati. Kena ada lesen baru boleh jual.

Leceh ke nak jaga ikan kecik ni? Bagi aku, memang leceh. Nak kena bagi makan on time, kena pastikan suhu air tu stabil sebab rumah aku ni kalau panas memang terasa bahang. Kalau tukar air, kena taruk anti-chlorine sebab air kat dapur memang banyak klorin.

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.