What's up?

  • run

    HOME

Aku rasa bersalah shopping di Shopee musim tengkujuh ni.


Dari minggu lepas hujan asyik turun tak henti. Dalam masa 24 jam, boleh kira berapa lama je tak hujan. Panas terik dah kurang. Masa awal November haritu, asyik panas je. Bukan panas biasa-biasa. Waktu tengah hari memang terasa bahang haba dari matahari.

Waktu tu, bila aku order barang dari Shopee atau Lazada, aku kesian kat posmen sebab bawak motor dalam panas terik. Kalau posmen yang naik van atau kereta tu, takde masalah, boleh duduk dalam aircond.

Earphone jack extension. Aku beli waktu promo RM3.52 daripada harga asal RM10.29.

Sekarang dah masuk musim tengkujuh. Hujan takde lah lebat macam ribut tapi bukan jugak hujan rintik-rintik. Hujan yang turun masih dikategori sebagai hujan lebat. Aku kesian tengok posmen atau rider yang hantar barang. Basah lencun walaupun dah pakai baju hujan. Terpaksa redah hujan sebab nak hantar barang customer. Bagi yang dapat gaji tetap tu tak terasa. Tapi bagi yang dapat commission tu, memang terasa. Nak tak nak, kena hantar. Kalau tak hantar, commission tak dapat, customer pun confirm complain barang lambat sampai.

Aku kat sini serba salah. Beli barang online, niat nak support sellers yang terkesan waktu PKP ni. Dalam masa yang sama, kesian pulak kat posmen yang hantar dalam keadaan basah kuyup. Aku doakan semoga diorang dimurahkan rezeki selalu.

0 comment (s):

Post a comment

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.