What's up?

  • run

    HOME

Kenapa aku bahasakan diri sebagai 'AKU' dalam setiap entri?


Kenapa aku bahasakan diri aku ni 'Aku' dan bukan 'Saya'? Simple. Bila aku buat penulisan, aku lebih straightforward. Aku anggap blog aku ni sebagai diari. Diari yang aku boleh share untuk tatapan umum.

Nak kata aku bermonolog, tak jugak. Tapi lebih kepada ekspresi diri aku.

Perasaan aku, pengalaman aku yang aku nak abadikan menjadi sebuah naskhah maya.

Aku rasa kekok bila menulis menggunakan perkataan 'Saya'. Walaupun nampak lebih sopan, tapi feel tu takde. Still, dalam ruangan komen, aku tetap akan bahasakan diri aku sebagai 'Saya' sebab aku rasa waktu tu aku communicate secara direct. Dan lebih sopan bila 'Saya' digunakan dalam situasi tu.

22 comment (s):

  1. Sama! Dalam entri je pakai aku, sebab lagi selesa pakai aku. Tapi bila reply komen, memang guna saya :D

    ReplyDelete
  2. Betul tue . Ikut keselesaan masing-masing kan . Penggunaan bahasa aku bukan salah satu bahasa yg dianggap kasar pun

    ReplyDelete
  3. Kadang2 gunakan perkataan aku ni terasa lebih dekat dan mesra.

    ReplyDelete
  4. Ok tiada masalah. Asal selesa.

    ReplyDelete
  5. ok je mana2... janji selesa dan x lari dari diri sebenar ;)

    ReplyDelete
  6. Aku kalau digunakan sebenarnya lebih santai dan tak skema sgt..sesuai utk org muda2..salam sahabat baru, selamat hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Lebih santai dan rileks. 👍

      Salam dan selamat hari raya!

      Delete
  7. Ikut keselesaan masing-masing untuk gunakan kata ganti nama diri. Saya tak tahulah, orang selesa ke tidak bila bahasakan diri gunakan nama sendiri ketika menulis entri hihihiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jugak yang guna nama sendiri. Mungkin lebih selesa.

      Delete
  8. Okay je aku ke saya ke nama sendiri ke.. kita raikan perbezaan penulisan kwn²

    ReplyDelete
  9. Tu lah.. Saya dulu guna "aku" sejaridah guna"saya". Ermmm.. boleh lah kot.. hihi

    ReplyDelete
  10. Apa apa pun okay. penulisan masing masing :)

    ReplyDelete
  11. tiada masalah nak guna yang mana, sebab ni ikut keselesaan sendiri. just be yourself!

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.