Elvan Today Donut dari Turki. Rasa setanding dengan donat mahal.


Masa masuk Mydin tak lama dulu, selongkar kat bahagian jajan. Ternampak pulak donat yang tersusun rapi kat rak. Dia punya packaging sangat menggiurkan. Nasib baik waktu tu puasa. Kalau tak, lepas bayar, terus aku makan.

Donat ni produk Turki. Jauh nun. Tak tahu lah macam mana boleh masuk Malaysia. Selalunya kalau makanan macam ni, made in Malaysia. Tapi tak. Ni made in Turkey.


Halal? Mesti lah. Tapi macam biasa lah. Halal luar negara, bukan halal JAKIM. Tapi aku beli dan makan tanpa rasa ragu-ragu. Selagi benda tu halal, insyaAllah selamat.


Company yang buat donat ni namanya Elvan. Banyak sebenarnya variasi produk yang dia buat. Kat Malaysia ni, selain donat, aku pernah jumpa croissant dan snowball. Nanti aku review dalam entri akan datang.

Donat perisa coklat


Aku beli perisa coklat. Ada satu lagi. Perisa caramel. Tak beli pulak yang satu tu sebab nak cuba perisa coklat sedap ke tak. Dan memang sedap. Roti (atau doh?) yang dia guna untuk buat donat ni rasa macam kombinasi donat Dunkin' Donuts dengan kek Apollo. Sedap. Manis yang tak terlebih.


Dalam donut tu ada coklat cair. Masa makan memang terasa coklat cair kat lidah. Aku boleh katakan, donat ni mewah dengan coklat. Walaupun rasa coklat tu bukan level Cadbury tapi masih dalam kategori sedap.

Post a Comment

5 Comments

  1. sedapnya..nak cari jg kat mydin..

    ReplyDelete
  2. wah menarik ni boleh la nak cari

    ReplyDelete
  3. Wow.. makin banyak produk turkey masuk Malaysia.. Kalau jumpa boleh cuba..

    ReplyDelete