What's up?

  • run

    HOME

Blogger buat hal lagi. URL https://blogger.googleusercontent.com kembali!


Beberapa hari ni aku perati je dalam forum Blogger Help yang membincangkan masalah ni. Kalau perasan lah, URL gambar setiap entri akan bertukar kepada:
  • https://blogger.googleusercontent.com/img/a/...

Dan bukannya macam yang sebelum ni:
  • https://1.bp.blogspot.com/...
  • https://lh3.googleusercontent.com/...

Aku pernah buat entri pasal ni. Ingatkan dan selesai masalah. Tapi tiba-tiba muncul kembali.


Ramai yang resah gelisah bila URL ni berubah. Kenapa? Sebab perubahan URL baru ni buatkan file extension bagi gambar tu (.jpg, .png, .webp dan sebagainya) tak muncul. Bila jadi macam ni, benda ni akan beri kesan kat user experience dan jugak SEO. Boleh tengok video bawah ni untuk lebih lanjut.


Pentingnya image file extension untuk tinggkatkan traffic blog. Lagipun kehadiran URL yang baru ni memang aku tak berkenan. Buruk dan terlalu panjang. Tak semua yang mengalami perubahan ni. Masa aku blogwalking, aku kesan hanya beberapa bloggers je yang URL nya berubah kepada URL baru. Majoriti masih lagi (selamat) guna URL lama.


Team Blogger pun tak explain kenapa diorang ubah. Adakah ini bersifat sementara? Sementara diorang fix sistem Blogger ni? Kenapa nak ubah URL? Sedangkan sebelum ni elok je takde yang complain apa-apa masalah.

Harapnya diorang cepat-cepat ubah kembali kepada fitrah. Yang asal dah cukup elok. Tak perlu nak ubah apa-apa. Mungkin diorang patut fokus kat benda lain dulu. Improve app Blogger kat phone ke. Nanti senang, boleh post entri guna app je, tak payah nak bukak browser.

24 comment (s):

  1. Replies
    1. Tak semua bloggers yang alami Wak. Mungkin sorang dalam 100.

      Delete
  2. Ammi tak perasan pon.
    Dasar buta IT kan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe. Boleh belajar. Sekurang-kurangnya boleh tambah ilmu.

      Delete
  3. So far Fiza punya still extension dia
    https://1.bp.blogspot.com/... Harap² taklah berubah. Huhu. Jenuh nak solve. Harap² jugak benda tu berlaku sebab google tengah upgrade logarithms.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah. Extension lama lagi elok. Yang baru ni nampak berserabut sikit.

      Delete
  4. Owh kena check juga ni. Thanks bagi info

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Kann. Saya agak Google yang buat perubahan sampai Blogger pun terkesan.

      Delete
  6. Salam bertandang ke laman maya BK ni..tu lah kadang perasan ada ja komen dari dashbord sejak ada adsend ni..alamak..blog Etuza tengah repair juga beberapa perkara..http:// dulu kini katannya kena tambah s lebih seo rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah. Kadang leceh jugak bila jadi macam ni. Nak kena ada ilmu baru boleh fix. Bila buat report kat Blogger pun, bukan diorang balas.

      Delete
  7. Sama la, tak perasan. Mungkin sebab dah lama hibernate. Hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun awal-awal tak perasan jugak. Bila nak edit gambar baru perasan ada perubahan. 😌

      Delete
  8. alamak..AD memang buta IT kihkih..
    tak perasan pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe. Tak perasan tak bermakna buta IT. Boleh bukak website pun dah dikira celik IT.

      Delete
  9. blog ccl masih lagi https://1.bp.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung lah. Format URL lama lagi kemas berbanding format 'baru' ni. 😌

      Delete
  10. Haah lah baru perasann blog saya pun jadik https://blogger.googleusercontent.com/img/a/ gituuu jugakkk. Awatlah blogger ni, selalu je bermasalah. Ataupun google yang bermasalah ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut firasat saya, mungkin team Google yang ubah something kat diorang punya cloud atau server. Dan terkesan kat Blogger.

      Harapnya diorang ubah balik ke asal.

      Delete
  11. bener banget saya jadi bingung sendiri belum dapet solusi, cuma berharap blogger ngembaliin ke url gambar ke yg lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Semoga Blogger kembalikan semula format URL lama.

      Delete
  12. Terus check blog sendiri, so far yes tak okay lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung lah. Saya hari-hari check tengok ada perubahan ke tak lagi. 😭

      Delete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.