What's up?

  • run

    HOME

Bagai belacan dikerat dua: yang pergi busuk, yang tinggal hanyir.


Maksud
  1. Perkara yang mendatangkan aib kepada kedua-dua belah pihak.
  2. Perkara yang memalukan kedua-dua pihak.

Niat tak menghalalkan cara. Walaupun niat kita tu dah elok suci murni berseri, tapi bila cara kita nak capai sesuatu matlamat tu salah, tetap akan jadi salah.

COVID-19, vaksin dan SOP bukan medan untuk kita buat social experiment. Keadaan dah sedia keruh, jangan keruhkan lagi keadaan.

18 comment (s):

  1. Kan... Tak nak ulas lebih². Hakikatnya kena bertanggungjawab ke atas apa pilihan yang telah dibuat tak kiralah baik atau buruk kesannya sebab dah pilih jalan sebegitu. Then, jangan pulak nak blame game lepas tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah. Sekarang zaman sensitif. Kena fikir banyak kali sebelum buat sesuatu.

      Delete
  2. Apapun ada pro dan kontra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kena tahu risiko sebelum mulakan langkah.

      Delete
  3. Kalau kita pandang positif pada belacan, ia tidaklah melambangkan sesuatu yang busuk dan hanyir.
    Belacan dah masuk hotel 5 star sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Belacan ni walaupun bau kurang menyenangkan, tapi rasanya dapat buatkan masakan lagi enak.

      Delete
  4. Betul tu . Virus yang dah ragut ramai nyawa rakyat . Bukan mainan , bukan eksperiment tapi realiti virus tu ada disekeliling kita .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terlajak perahu, boleh undur. Terlajak perbuatan, terima lah padah.

      Delete
  5. menarik perumpaan ni. oleh itu, tutuplah aib kita. kebodohan tak perlu ditayang, nanti susah diri sendiri

    ReplyDelete
  6. Betul tu, niat tak menghalalkan cara. Selalu orang lupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Kena sentiasa berfikir guna akal sebelum buat apa-apa keputusan.

      Delete
  7. Betul tu. Macam macam karenah manusia zaman sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah. Semoga apa yang berlaku, dijadikan pengajaran.

      Delete
  8. Menarik benar peribahasa yang satu ini

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.