What's up?

  • run

    HOME

This blog has been locked. Siapa pernah kena?


Kejadian semalam. Aku ada satu blog lain yang aku jadikan sebagai test blog. Aku guna untuk test segala mak nenek template, widget, code dsb sebelum masukkan dalam blog Bola Katok ni.


Masa tengah main coding, entah kenapa tiba-tiba test blog aku tu kena locked. Aku tengok dalam Twitter, ada jugak bloggers yang ada masalah macam ni walhal ada yang dah lama tak bukak blog. Kena hacked ke? Aku tak rasa macam tu pun. Aku yakin yang team Blogger tengah update something kat back end. 




Bila jadi macam ni, memang gelabah lah. Aku terus klik REQUEST REVIEW dan dalam masa 3 jam, test blog aku tu dah di unlock semula. Fuh! Nasib baik tak makan masa lama untuk proses.

Dah elok lepas 3 jam.

Sekarang, tak boleh nak detect bila masalah akan berlaku. Kadang Blogger kejap je buat hal, lepas tu elok balik. Dan tak semua bloggers yang alami situasi yang sama.

27 comment (s):

  1. Mendebarkan. Gelabah.
    Nasib baik BK dapat balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah. Nasib baik dapat balik. First time jadi macam ni.

      Delete
  2. uih bahaya ni.. kena hack ke. atau ada certain activity dia control

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti lah kena hack ke tak. Katanya pasal spam dan phishing.

      Delete
  3. kalau akak pun akak gelabah ni dah la xde back up kan...

    ReplyDelete
  4. haritu blog CCL problem reading list . mujur hari ni dah ok , tapi kalau problem blog locked ni lagi seram ,

    ReplyDelete
  5. Setakat ni kena kat blogger reading list jer.Sejak dua menjak ni blogger macam ada masalah sikit. Tak tahulah apa yang diorang tengah buat 😅. Kalau ada apa2 hal, submit jer report.Senang. At least diorang tahu apa masalah blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Saya terus report kat diorang. Mungkin diorang tak tahu masalah yang kita alami.

      Delete
  6. Nampaknya masalah telah dapat diatasi

    ReplyDelete
  7. Kekadang terfikir juga. blogger banyak sangat error haha

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Kann. Saya entri yang secoit pun gelabah. 😅

      Delete
  9. Ooo.. boleh eh macam tu, kena lock.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ni sekuriti baru Blogger. Sebelum ni tak pernah tahu pun ada.

      Delete
  10. Suspennya!! Buat neves je kalau jd mcm ni

    ReplyDelete
  11. Buat suspen je blogger.com sekarang ni. Ada je halnya. Syukurlah dapat akses semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya diorang buat improvement untuk baiki kelemahan Blogger.

      Delete
  12. Seram sejuk kalau tiba tiba blog dipadam. Dahlah tak ada blog backup hahaha. Mintak dijauhkanlah kena macam ni. Nasib baik BK dapat balik blog tu walaupun blog test aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Nasib baik. Kena buat back up blog lepas ni.

      Delete
  13. Kena dekat blog ammi early September haritu. Dah request review dia kata pending..sudahnya takmo pikir banyak. Sayang memang sayang sbb dari 2006 blog tu. Buat baru..je. Mujur lah ammi takde iklan ke apa kat blog

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.