What's up?

  • run

    HOME

Asal usul Israel Koyak. Dari mana datangnya?


Segalanya bermula dari satu tweet di Twitter. Ya, satu tweet. Mesti korang tahu Ido tu kan? Dia ada buat quote tweet kat tweet sorang user ni. Kegembiraan user tu mengenai kejayaan Hamas.


Tapi, Ido buat quote tweet, tulis pasal kemeyampahan dia sebab user ni komen kat tweet dia pasal tu. Dan lepas tu, ada user yang reply 'haaa koyak' kat tweet si Ido tu.


Tapi nasib tak baik, Ido reply 'koyak to you too'. Means that dia tak tahu pun maksud koyak tu. Main bedal je. So, start dari situ lah bawang rangers kita serang Twitter si Ido tu. Dan seterusnya, terhasil lah macam-macam meme dan poster 'koyak' ni.







Tak pepasal perkataan 'koyak' ni masuk Urban Dictionary:

Koyak is a Malay word for "tear" (pulling something apart). Koyak is also used in the context of "triggered" on the internet.

Daniel: "Guys stop disproving my stupid take"

Megumi: Haha, koyak

Khairulaming pun join sekali tu.

Sentiasa bersiap siaga.

Sepanjang pertempuran antara Israel dan Palestin, hashtag #koyak #IsraelKoyak dan seagkatan dengannya banyak digunakan, salah satunya sebagai membantah keras tingkah laku Israel terhadap Palestin. Jangan memain dengan bawang rangers kita!

16 comment (s):

  1. Oh baru tahu secara terperinci pasal koyak.

    ReplyDelete
  2. Wow, aku baru tau dong. Jadi, kita bisa nih pake hashtag #koyak #israelkoyak?

    ReplyDelete
  3. Haha.. lepas tu, habis sampai ke fb dan ig, hashtag koyak tu.

    ReplyDelete
  4. Mereka punya koyak, sampai berduyun-duyun datang ke blog saya. Tak tahu le apa yang mereka mahukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diorang berminat dengan penulisan blog tu kot. 🤣

      Delete
  5. Baru tahu full story..ade siap video mamat tu ckp..malaysia u koyak too hahaaa..ade kan..

    ReplyDelete
  6. Hahahhaa meriah hashtag koyak ni. Netizen malaysia rajin dan mudah terhibur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang. Boleh jadi juara dunia netizen Malaysia ni.

      Delete
  7. Siap masuk kamus urban yang tak tahan tu.. 🤣🤣🤣

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.