What's up?

  • run

    HOME

Laptop aku support Windows 11 tak? Ini cara nak semak.

Update: 27 Jun 2021


Antara spesifikasi minimum yang mampu support Windows 11 (W11) ni adalah:
  • Cip pemprosesan: 1 gigahertz (GHz) atau lebih pantas, menggunakan binaan 64-bit
  • Memori: 4GB RAM
  • Storan: 64GB atau lebih tinggi
  • Firmware: UEFI, Secure Boot
  • Kad grafik: DirectX 12
  • TPM: TPM versi 2.0
  • Paparan: Skrin 9-inci dan lebih tinggi dengan resolusi 720p dan ke atas


Macam mana nak check sama ada laptop aku ni compatible ke tak untuk dapatkan W11 ni? Caranya senang je. Download software daripada Microsoft iaitu PC Health Check.


Lepas siap download, install dan aku klik 'Check now'.


Lepas klik tu, akan keluar pop-up yang mengatakan laptop aku compatible ke tak untuk guna W11.

This PC can't run Windows 11.

Tadaa! Laptop aku tak support W11. Kecewa rasanya. Kena beli laptop baru kot ni. Tapi ada yang kata ramai je check dan tak support jugak walaupun spec dah lepas. Mungkin benda ni baru lagi. Lepas W11 start diedarkan, aku rasa Microsoft akan fix masalah ni.

Selain PC Health Check, ada software lain untuk check laptop aku ni support ke tak W11. Software ni dibangunkan oleh pembangun bebas (independent developer).



Sekali lagi laptop aku tak mampu support W11. Kenapa? Sebab CPU aku ni Intel 7th Gen. Syarat nak dapat W11, kena CPU Intel 8th Gen dan ke atas.

Syarat W11 support untuk Intel:
  • Intel 8th Gen (Coffee Lake)
  • Intel 9th Gen (Coffee Lake Refresh)
  • Intel 10th Gen (Comet Lake)
  • Intel 10th Gen (Ice Lake)
  • Intel 11th Gen (Rocket Lake)
  • Intel 11th Gen (Tiger Lake)
  • Intel Xeon Skylake-SP
  • Intel Xeon Cascade Lake-SP
  • Intel Xeon Cooper Lake-SP
  • Intel Xeon Ice Lake-SP

Syarat W11 support untuk AMD:
  • AMD Ryzen 2000
  • AMD Ryzen 3000
  • AMD Ryzen 4000
  • AMD Ryzen 5000
  • AMD Ryzen Threadripper 2000
  • AMD Ryzen Threadripper 3000
  • AMD Ryzen Threadripper Pro 3000
  • AMD EPYC 2nd Gen
  • AMD EPYC 3rd Gen

Takpe lah kalau tak dapat pun. Mungkin kalau ada rezeki, aku harap aku mampu beli PC atau laptop yang ada CPU terkini. Sekarang rasanya takde kepentingan lagi untuk aku beli yang baru. Guna laptop pun untuk online dan bila buat kerja, aku pakai software biasa je.

6 comment (s):

  1. ok thank u for sharing but rite now sy malas mau cek hahahha

    ReplyDelete
  2. Nice bolehh check support ke takkk. Nanti nak check. Thank you ya sharing link tu hehehe. Harap harap dapat support

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.