What's up?

  • run

    HOME

Cara menggunakan emoji di Windows 10.


Kalau reply komen kat FB, IG atau WhatsApp, senang je nak guna emoji. Sebab kat keyboard tu sendiri dah ada butang emoji, sama ada kat phone atau desktop.

Tapi bila nak reply komen kat blog (melalui PC atau laptop), takde butang emoji. Nak search dan copy paste emoji kat internet macam tak praktikal.

So, cara nak guna emoji kat Windows 10 ni senang je. Ada dua cara:
  1. Tekan dan hold kekunci logo Windows, lepas tu tekan kekunci noktah (.) atau
  2. Tekan dan hold kekunci logo Windows, lepas tu tekan kekunci titik koma (;) maka muncul lah kotak emoji.

Kekunci logo Windows.

Kekunci noktah.

Kekunci titik koma (semicolon).

Aku selalu jugak guna emoji masa reply komen sebab lagi detail untuk express idea atau perasaan. Selain tu, kat emoji board ni pun ada kaomoji (emoticon) dan simbol.

Emoticon.

Simbol.

Lepas ni, boleh lah guna untuk balas komen kat mana-mana site yang takde in-built emoji button.

11 comment (s):

  1. Tapi ada blog yang saya komen guna emoji tak jadi. Dia jadi tanda tanya ?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun pernah komen kat blog lain dan jadi macam tu jugak.

      Biasanya ni problem dari operating system yang tak update. Tapi mungkin jugak blog atau website tu yang ada problem kat back end, sama ada string atau JavaScript dalam blog tu yang jadi punca. 😵

      Delete
    2. Ha...ah betul tu. Saya pun pernah kena macam tu😅

      Delete
  2. Wah, senanglah macam ni! 😍😍😍 Thanks for sharing this, BK.

    ReplyDelete
  3. Wah.. terima kasih kongsi.. baru tahu..

    ReplyDelete
  4. ala..tak jadi. maybe sebab server opis ni cerewet. Takpelah. Thanks share. nanti try pakai laptop or pc lain

    ReplyDelete
  5. Nice sharing. Baru tahu! Thank you :D

    ReplyDelete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.